ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Construcția conductei de transport gaze Ungheni-Chișinău a fost finalizată

12:11 | 27.08.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 27 aug. /MOLDPRES/. Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni-Chișinău au fost finalizate, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, conducta, cu o lungime de 120 de km, urmează să asigure transportul gazelor în volum de 1.5 miliarde mc/an, iar după finalizarea, în anul 2021, a investițiilor pe teritoriul României în construcția a circa 165 km de conductă pe tronsonul Onești-Gherăești-Lețcani și a două stații de comprimare la Onești și Gherăești, capacitatea de transport a acesteia va crește până la 2.2 miliarde mc/an. Astfel, conducta va putea asigura aproximativ 75% din consumul mediu al Republicii Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) sau circa 60% din consumul mediu al țării în perioada rece a anului (inclusiv regiunea transnistreană).

Potrivit investitorului, la prima etapă după darea în exploatare, prin gazoduct vor putea fi livrate 1.5 mln m3 de gaze pe zi, iar către 1 decembrie 2020 vor putea fi transportate până la 3 mln m3 de gaze pe zi. După instalarea stației de comprimare şi reglare de la Gherăeşti, către 1 ianuarie 2021 vor putea fi transportate în Republica Moldova 4 mln m3 de gaze pe zi.

Lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău au început pe 18 februarie 2019, iar valoarea estimată a proiectului este de circa 80 mln de euro.

Scopul construcției conductei de gaze Ungheni-Chișinău este creșterea securității energetice a țării prin diversificarea surselor și direcțiilor de aprovizionare cu gaze naturale a Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!