ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Eugene Ionesco” își va deschide stagiunea cu un spectacol de Mihail Sebastian

15:28 | 02.09.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 sep. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Eugene Ionesco” își va deschide stagiunea on-line astăzi, ora 17.00, cu un monospectacol de Mihail Sebastian, prezentat de actorul Andrei Sochircă, informează MOLDPRES.

Joi, 3 septembrie, începând cu ora 17.00,  instituția va transmite on-line spectacolul ”O istorie foarte simplă” de Maria Lado în regia lui Petru Vutcărău. Piesa este un spectacol despre relația părinți-copii, iubire interzisă și oameni care au încetat să mai viseze. De ce e simplă istoria? Pentru că se iubesc doi tineri: ea - singura fiică a unui cuplu înstărit, el - orfan de mamă și cu un tată alcoolic. Dragostea le este, evident, interzisă - un soi de Romeo și Julieta contemporan. Istoria este, într-adevăr, foarte simplă, doar că mai apoi se complică, atunci când părinții află despre relația lor și despre... viitorul nepot. 

Vineri, 4 septembrie, la ora 17.00, teatrul va prezenta spectacolul ”Woyzeck”, dramă de Georg Buchner, în regia lui Florin Vidamski. Scenografia Cristina Milea.                                                                                  

”Woyzeck” este povestea tragică a unui soldat, măcinat de propriile halucinații și torturat de societatea violentă în care trăiește. 

Sâmbătă, 5 septembrie, la ora 17.00, va fi difuzat on-line spectacolul ”Căldură în noiembrie”, melodramă de Yana Dobreva, în regia lui Petru Vutcărău.                                                                                

Este un spectacol despre dragoste, trădare, iubire, prietenie, dar și despre ceea ce ne doare cel mai mult – plecatul de acasă. Nu există familie în Republica Moldova care să nu fie afectată de această problemă, vrei să capete un sens viața ta și pentru asta sacrifici multe lucruri. Teatrul nu dă răspunsuri la aceste întrebări, el vine să pună întrebări și deja de fiecare în parte depinde de alegerea pe care o va face.

Duminică, 6 septembrie, la ora 11.00, teatrul va prezenta spectacolul ”Pasărea albastră” (spectacol pentru toate vârstele) de Maurice Maeterlinck, în regia Antoninei Dobroliubova.

Spectacolul relatează istoria a doi frați, Mytyl și Tyltyl, care pornesc în căutarea fericirii. Calea lor e periculoasă si plină de aventuri. Frații reușesc să înfrunte multe obstacole, călătorind nu doar în spațiu, ci și în timp. Ei vizitează trecutul și viitorul; ajung în țări fantastice și pline de vise. Prin prisma acestei istorii veți cunoaște cum trebuie să vă acceptați și să vă descoperiți pe voi înșivă, și cum să vă înțelegeți cu cei din jurul vostru. Viața ne este oferită pentru a ne bucura de ea, însă, din păcate, mulți dintre noi nu înțelegem cum să ajungem la fericire. Mytyl și Tyltyl sunt cei care riscă cu viața lor pentru a ne lumina această cale.

Spectacolele pot fi vizionate pe canalul youtube al instituției:

https://www.youtube.com/channel/UCHrSwWiyxU2rPKebg0RT0Xg.

Pe 9 septembrie, Teatrul Național ”Eugene Ionesco” împlinește 30 de ani de la fondare.

img20007006

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!