ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Rădenii Vechi a avut loc Sărbătoarea Fagului, ediția a VIII-a

07:19 | 08.09.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 8 sep. /MOLDPRES/. Cea de-a VIII-a ediție a Sărbătorii Fagului s-a desfășurat ieri la Rezervația Naturală de Stat „Plaiul Fagului” din satul Rădeni Vechi, raionul Ungheni, manifestare de importanță culturală și spirituală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat tradițional de Secția Cultură și Turism Ungheni în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, susținuți de Consiliul Raional Ungheni, Rezervația Plaiul Fagului și Primăria satul Rădenii Vechi.

Solicitată de agenție, Diana Diucusarî, directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), a menționat că în cadrul manifestării a avut loc închiderea taberei meșterilor cioplitori în lemn prin expunerea creațiilor, care rămân să fie admirate de multe generații pe teritoriul Rezervației „Plaiul Fagului”. La ediția curentă au participat meșterii lemnari: Simion Bulbaș, (Rădenii Vechi), Ghenadie Andrei și Sergiu Andrușca (Manoilești), și Ruslan Cherimov (Sculeni), raionul Ungheni.

Potrivit sursei citate, tot aici și-a desfășurat lucrările Simpozionul științifico-artistic cu tema: „Dimensiuni și valori etnofolclorice ale albinăritului în spiritualitatea românească”, avându-l ca formator și moderator pe Tudor Colac, doctor în etnologie, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu Hașdeu” al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din R. Moldova. Comunicările au fost prezentate de Ștefan Râmbu, protoiereu, președinte al sectorului Relații culturale al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Diana Dicusarî, director general CNCPPCI, Viorica Dobzeu, specialist în domeniul folclorului CNCPPCI, Ina Bilețchi, directorul Școlii de Arte din Cornești, Tatiana Babin, specialist la Secția Raională Cultură și Turism Ungheni, Viorica Crețu, conducător artistic a Formației folclorice„Rădănencele” ș.a.

În cadrul simpozionului s-a expus și prezentat o expoziție de produse apicole și gastronomie tradițională de către producători din raionul Ungheni: Iraida Ene, Antonina Tocarenco și Maria Cirimpei. Pe parcursul zilei, participanții și vizitatorii au fost delectați cu muzică din folclorul tradițional al interpreților și formaților artistice de amatori: „Răzeșii” (conducător artistic - Alexandru Galiț), „Doina Prutului” (conducător artistic - Iurie Vizir), Tatiana Babin și Viorica Crețu.

Participanții la Sărbătoarea Fagului au beneficiat de Diplome de participare și premii bănești.

img20007117

img20007117

img20007117

img20007117

img20007117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!