ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost aprobat proiectul de lege privind investigarea accidentelor în transporturi

15:06 | 23.09.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de astăzi proiectul de lege cu privire la investigarea accidentelor și incidentelor în transporturi. Acesta transpune unele directive şi acte normative ale Parlamentului European şi Consiliului European, transmite MOLDPRES.

„În prezent, în Republica Moldova nu există capacități independente de investigare a evenimentelor în transporturi (accidente/incidente în domeniul aerian, feroviar și naval) din punct de vedere a siguranței, care ar avea scopul prevenirii acestora. În acest sens, este necesară adoptarea unei legi primare care ar reglementa desfășurarea investigațiilor accidentelor și incidentelor în transporturi”, indică nota informativă a Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

Prezenta lege are ca scop prevenirea producerii evenimentelor în transporturi, îmbunătățirea siguranței în domeniul transportului aerian, feroviar și naval, garantând un nivel înalt de eficiență, promptitudine și calitate a investigațiilor. De asemenea, stabilește norme privind disponibilitatea în timp util a informațiilor referitoare la toate persoanele și mărfurile periculoase aflate la bordul unei aeronave, nave sau material rulant implicat într-un eveniment de transport.

Obiectul legii constă în investigația evenimentelor din transportul aerian, feroviar și naval, fără a stabili vinovăția sau răspunderea făptuitorului.

Îndeplinirea legii va fi gestionată de Biroul de Investigare a Accidentelor și Incidentelor în Transporturi  care, potrivit proiectului, „este o autoritate administrativă centrală, aflată în subordinea Guvernului, desemnată să organizeze investigația tehnică privind siguranța evenimentelor în transport în scopul determinării cauzelor și circumstanțelor în care s-au produs acestea și de a emite recomandări de siguranță”.

Sursă foto: piataauto.md

img20007581

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!