ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci

08:51 | 27.09.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 27 sep. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci, cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfânt. În această zi, este comemorată suferința și moartea pe cruce a lui Hristos, informează MOLDPRES.

Această zi amintește de un moment semnificativ din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. Este vorba despre găsirea, la porunca împărătesei Elena, a crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea acesteia.

Ziua Crucii este cinstită prin post, rugăciune şi praznice. Credincioșii țin post pentru a avea o familie sănătoasă, spor și armonie în casă. Nu este bine ca de Înălțarea Sfintei Cruci să se mănânce usturoi, nuci, prune și pește.

În această zi, credincioșii aduc la biserică ulcele noi pline cu miere și lapte. De torțele vaselor leagă câte un fir de ață roșie, iar fiecare este acoperit cu un colac. Ofrandele se dau de pomană săracilor de sufletul rudelor decedate.

De Înălțarea Sfintei Cruci, în tradiția populară, se adună frunze de busuioc, mentă, cimbru, care se consideră plante magice și se sfințesc la biserică pentru a alina durerea. Busuiocul se pune în vasele cu apă pentru păsări pentru a le ocroti. Se face un ritual și pentru pomii care nu rodesc: se agață de ramurile acestora cruci făcute din busuioc sfințit.

Tot de Ziua Crucii începe culesul viilor, se bat nucii, iar din păduri se adună ramuri de alun. Se spune că în ziua de Înălțarea Sfintei Cruci se termină vara și începe cu adevărat toamna. În popor se spune că, dacă tună în aceasta zi, va fi o toamnă lungă, iar dacă trece un cârd de ciori va cădea bruma.

În această zi se ascund șerpii și gângăniile, căci se pregătesc pentru toamnă. După Ziua Crucii nimeni nu mai are voie sa omoare șerpi. În această zi, nu se taie lemne ca să nu vină șerpii în casă.

img20007684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!