ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai multe state UE au transmis o declarație în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale

14:52 | 30.09.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. State precum Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia au semnat și transmis autorităților din Moldova o declarație în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din 1 noiembrie, comunică MOLDPRES.

În document se spune că "desfășurarea alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației noastre”.

"Acest lucru este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova ca țară democratică și pentru consolidarea încrederii cetățenilor săi în instituțiile de stat. Solicităm autorităților Republicii Moldova să pună în aplicare pe deplin și fără întârziere recomandările Comisiei de la Veneția și rapoartele finale ale OSCE / ODIHR, inter alia, pentru a garanta transparența finanțării partidelor și a campaniilor. Toți cetățenii ar trebui să poată să-și exercite dreptul de vot în condiții de siguranță, în pofida pandemiei de coronavirus”, se arată în declarație.

În document este specificat că statele UE îndeamnă “actorii politici și instituțiile statului să contribuie la un proces electoral exemplar, pe care cetățenii Republicii Moldova îl merită, fără practicile flagrante din trecut, cum ar fi cumpărarea voturilor, utilizarea abuzivă a resurselor administrative, presiunea asupra liderilor locali și a funcționarilor publici”.

„Autoritățile au datoria față de cetățenii lor să fie proactive, transparente și eficiente, inclusiv și atunci când tratează plângeri sau dispute electorale. În cele din urmă, facem apel la autoritățile Republicii Moldova pentru a facilita munca nestingherită a observatorilor electorali internaționali și interni, în beneficiul unor alegeri bine documentate și credibile. Este deosebit de important să se asigure siguranța alegătorilor și a observatorilor cu privire la pandemia de coronavirus prin măsuri adecvate de atenuare”, se mai spune în declarație.

Declarațiile respective au fost remise IP AIS Moldpres de către Ambasadele Franței și Germaniei în R. Moldova.

img20007797

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!