ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Populară Chineză marchează Ziua Națională

11:56 | 01.10.2020 Categorie: Externe

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Republica Populară Chineză își sărbătorește astăzi Ziua Națională, informează MOLDPRES.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. În prezent, Dumitru Braghiș deține funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în China, iar Zhang Yinghong deține funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în țara noastră.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2019 volumul schimburilor comerciale a constituit 619,7 mln de dolari SUA, din care exportul de mărfuri moldovenești a însumat 17,4 mln de dolari SUA, iar importul - 602,2 mln de dolari SUA.

În perioada 2010-2015, Guvernul Republicii Populare Chineze a iniţiat în țara noastră șase proiecte în valoare totală de peste 18,6 mln de euro. Pentru moment, proiectele în derulare finanţate de Guvernul RPC constituie peste 11,6 mln de euro. Doar în cadrul proiectului de dotare a instituţiilor de învăţământ cu echipament electronic și tehnică de calcul, Guvernul chinez a donat 1.200 computere şi 220 de imprimante pentru universitățile, școlile și căminele studențești din țara noastră.

În perioada pandemiei, Republica Populară a oferit mai multe ajutoare umanitare Republicii Moldova. Recent, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Zhang Yinghong, a donat 26 de laptopuri cu soft licențiat în cadrul campaniei „Donează un computer pentru educație”. 

China este învecinată cu Tadjikistan, Kîrgîzstan, Kazahstan, Rusia, Mongolia, Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Pakistan, Afganistan, Myanmar, India, Bhutan și Nepal. Țara are o suprafață de 9,6 milioane de kilometri pătrați și o populație de 1.404.640.000 de locuitori. Capitala Chinei este orașul Beijing, cu o populație de peste 20 milioane de locuitori. China include 23 de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipii de subordonare centrală (Beijing, Tianjin, Shanghai și Chongqing) și două regiuni administrative speciale, având în mare parte un sistem de autoguvernare (Hong Kong și Macao).  

Exportă metale neferoase, petrol, mașini și utilaje industriale, produse chimice, confecții, textile, mătase, bumbac, piei și produse agricole. Importă materii prime, echipament și semifabricate industriale, mijloace de transport, produse alimentare. Comerț extern cu SUA, Japonia, Germania, Franța, Spania, Rusia și alte țări.

De la introducerea reformelor economice în 1978, China a devenit una dintre economiile mari ale lumii, cu cea mai rapidă creștere economică. În 2013, a fost ca mărime a doua economie din lume, atât cu PIB-ul total nominal, cât și cu paritatea puterii de cumpărare și este, de asemenea, cel mai mare exportator și importator din lume de bunuri. China a contribuit cu peste 30% la creșterea economică mondială timp de mai mulți ani și a devenit principala sursă de stabilizare și putere pentru creșterea economică mondială.

Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949.

Sursă foto: bloomberg.com

img20007828

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!