ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Importatori din Croația sunt interesați de fructele și strugurii din Moldova

12:07 | 09.10.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 9 oct. /MOLDPRES/. ”Meet your importer” (Cunoaște-ți importatorul) este genericul unui film informativ pentru agricultorii din Moldova despre piața și importatorii croați. Materialul a fost realizat în cadrul unei inițiative de promovare a fructelor și strugurilor moldovenești din Europa Centrală și de Est, lansată de Centrul Regional de Consultații în Business (CRCB) în parteneriat cu Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), transmite MOLDPRES.

Promovarea fructelor și strugurilor produși în Republica Moldova în țări din Europa Centrală și de Est a început în 2019, prin organizarea diferitelor întruniri și misiuni comerciale cu scopul de a promova producătorii autohtoni și de a spori accesul acestora la noi piețe. ”Reprezentanți ai importatorilor din Croația și Slovenia au vizitat producătorii moldoveni, au inspectat plantațiile și infrastructura de păstrare, sortare și ambalare de care dispun antreprenorii noștri”, a explicat Octavian Olaru, reprezentantul CRCB. Ca urmare a acestor activități, struguri de masă, soiul Moldova, au ajuns pe rafturile rețelelor Konzum din Croația și Mercator din Slovenia.

Potrivit Tatianei Burca, specialist marketing, proiectul USAID/APM, pe piața din Croația, Slovenia, Polonia există loc pentru fructele și strugurii din Moldova, iar importatorii din Europa Centrală vor să importe din Republica Moldova, dar este necesar să respecte mai multe condiții.

Principalele condiții solicitate de importatorii din Croația pentru strugurii de masă sunt: calibru 18+, ciorchine verde, ambalare în lăzi de lemn a câte 8 kg cu logo imprimat și prevăzute cu generatoare de dioxid de sulf pentru păstrarea strugurilor, iar certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP constituie un avantaj. Totodată, strugurii care nu respect aceste criterii vor fi tratați ca struguri de calitate inferioară, comercializați la un preț corespunzător. Cu referire la criteriile solicitate de importatorii croați pentru prune, se regăsește calibrul 30+, ambalare în lăzi din lemn cu logo imprimat a câte 9 kg. Ca și în cazul strugurilor, certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP constituie un avantaj.

Conform datelor statistice, Croația a importat în anul trecut din Republica Moldova 619 tone de prune în valoare de cca 300 mii de dolari SUA și peste 160 de tone de struguri de masă în valoare de cca 151 mii de dolari. În anul 2020, sezonul comercial pentru prune și struguri abia începe, iar prin intermediul USAID/APM deja au fost livrate în Croația 20 de tone de prune.

Agricultorii din Moldova pot vedea video informativ la următorul link: youtube.com/channel/UCEEKUI2sTeQdupoMCreQ4-w 

Sursă foto: USAID/APM

img20008053

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!