ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană au fost discutate în cadrul Consiliului Permanent al OSCE

08:59 | 23.10.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 oct. /MOLDPRES/. În cadrul ședinței Consiliului Permanent al OSCE de ieri de la Viena, șeful Misiunii OSCE în Moldova a prezentat raportul semestrial de activitate a Misiunii, axat în mare parte pe evoluțiile în procesul de reglementare transnistreană, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Acțiunile unilaterale ale regimului de la Tiraspol vizând instalarea posturilor ilegale de control de-a lungul liniei administrative, îngrădirea liberei circulații, precum şi degradarea situației drepturilor omului în regiune, au determinat o reacție critică în cadrul Consiliului Permanent al OSCE din partea Statelor Unite ale Americii, Ucrainei, Turciei, Uniunii Europene şi statelor aliniate acesteia. Misiunea OSCE în Moldova şi statele participante au trecut în revistă aspecte ale dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului.

Republica Moldova a reiterat preocupările sale privind caracterul distructiv al acțiunilor premeditate ale exponenților de la Tiraspol, care afectează climatul politic în procesul de negocieri în formatul „5+2", pune în pericol îndeplinirea angajamentelor luate în cadrul „pachetului Berlin plus", erodează mecanismul existent de menținere a păcii pe Nistru, precum şi reduce drastic posibilitatea de interacțiune pe alte domenii dintre Chişinău şi Tiraspol. 

Ținând cont de degradarea situației în regiunea transnistreană, precum şi luând în considerare mandatul pe care îl are Misiunea OSCE în Moldova şi rolul Președinției în Exercițiu a OSCE, delegația Republicii Moldova a subliniat necesitatea sincronizării eforturilor şi mobilizării capacităților pentru a pune capăt acțiunilor ilegale şi abuzurilor grave la care recurge regimul separatist. Partenerii internaționali au chemat Tiraspolul să elimine posturile ilegale, să asigurare libera circulație de-a lungul liniei administrative, să respecte drepturile omului în conformitate cu dreptul internaţional, să elibereze persoanele din detenție ilegală, să asigure exercitarea deplină a drepturilor la proprietate şi educație, să coopereze în implementarea măsurilor comune vizând prevenirea şi combaterea COVID-19.

De asemenea, a fost exprimat regretul cu privire la lipsa progresului în retragerea trupelor ruse şi a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, fiind reconfirmată poziția autorităților moldovenești privind retragerea completă şi necondiționată a forţelor armate străine.

Statele participante la OSCE au reiterat susținerea pentru soluționarea pașnică, cuprinzătoare şi durabilă a conflictului transnistrean pe baza respectării suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale internaţional recunoscute, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

Foto simbol

img20008379

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!