ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A demarat cea de-a treia ediție a Moldova Electro Maraton

11:34 | 26.10.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 26 oct. /MOLDPRES/. Trei automobile electrice vor traversa în următoarele patru zile Republica Moldova de la nord la sud, în cadrul celei de-a treia ediție a Moldova Electro Maraton, care a demarat astăzi. Electromobilele vor parcurge un traseu de peste o mie de kilometri, utilizând pentru încărcare prizele publice existente în țară, transmite MOLDPRES.

Scopul maratonului este de a promova mobilitatea prietenoasă mediului, de a demonstra capacitatea automobilelor electrice și de a marca evoluțiile în acest domeniu, care s-au produs în Moldova în ultimii doi ani.

”Cu acest maraton ne propunem să arătăm capacitatea reală a mașinilor electrice, pentru a contribui astfel la accelerarea utilizării transportului cu emisii reduse - o infrastructură care a atins în ultimii ani un nivel impresionant de dezvoltare, datorită parteneriatelor puternice și fructuoase dintre sectoarele public și privat din Republica Moldova”, a declarat Simion Berzoi, coordonator de proiect ”Orașe Verzi Durabile pentru Moldova”.  

Provocarea din acest an pentru participanții expediției va fi să traverseze Moldova de la sud la nord într-o singură zi, pe o distanță de 500 km. Având multe prize pe traseu, asta ar însemna că fiecare mașină poate fi încărcată acolo unde are nevoie, fără a face rând la stație.

„De la prima ediție din 2018 când au participat mașini hibrid-electrice, la a doua din 2019, când infrastructura era abia la început de cale, am ajuns în 2020 cu o rețea de prize bine dezvoltată și cu un număr mult mai mare de mașini electrice înregistrate în R. Moldova. Ediția din acest an a maratonului va arăta cât de diferită poate fi acum mobilitatea electrică”, spune Ilie Toma, organizator şi participant în Electro-Maraton.

Proiectul de dezvoltare a rețelei de stații de încărcare pentru vehicule electrice este implementat de compania EV Point, datorită parteneriatului dintre Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, Agenția pentru Eficiență Energetică și Ministerul Economiei și Infrastructurii. Pe parcursul anului 2020, în țara noastră au fost instalate 30 de stații de încărcare, iar până la finele anului încă 30 de stații urmează să fie puse în funcțiune.

Foto: PNUD

img20008428

img20008428

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!