ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană au semnat un acord de finanțare

09:29 | 27.10.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor și Comisia Europeană (CE) au semnat Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și CE pentru realizarea proiectului „Facilitatea de sprijin a răspunsului sistemului de sănătate la situația de urgență COVID-19 și realizarea reformelor conform Acordului de Asociere”, în valoare de nouă milioane de euro, asistență nerambursabilă, transmite MOLDPRES.

Acordul este destinat acordării suportului Republicii Moldova pentru a răspunde crizei provocate de pandemia COVID-19, precum și în implementarea reformelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

Acordul de finanțare cuprinde patru componente: 5 milioane de euro pentru consolidarea capacității sistemului de sănătate publică de a răspunde la situația de urgență COVID-19 (va include furnizarea de echipamente cheie pentru centrele și laboratoarele de sănătate și de asistență critică în managementul cazurilor, îmbunătățirea capacităților laboratoarelor în supravegherea, prevenirea și controlul infecțiilor etc.); două milioane de euro pentru consolidarea capacității de supraveghere, guvernanță corporativă și managementul riscului în sectorul financiar (va include un proiect Twinning al cărui beneficiari vor fi Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare).

Cea de-a treia componentă prevede consolidarea statului de drept, justiție și securitate (îmbunătățirea transparenței, responsabilității și accesului la sistemul judiciar) - un milion de  euro şi cea de-a patra - consolidarea capacității și sustenabilității mass-mediei locale (consolidarea independenței și capacității mijloacelor de comunicare locale de a produce conținut de înaltă calitate) - un milion de  euro.

Acordul face parte din Programul Anual de Acțiuni 2020 al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, finanțat în baza Instrumentului European de Vecinătate.

Beneficiarii Acordului de finanțare sunt: Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, alte instituții publice precum Banca Națională, Comisia Națională a Pieței Financiare, Procuratura Generală, Institutul Național al Justiției etc., precum și reprezentanții societății civile și ai mass-mediei locale.

Acțiunile ce urmează a fi finanțate în cadrul Acordului vor derula în perioada 2020-2026 și vor fi implementate prin management direct și indirect, conform prevederilor Acordului de Finanțare.

foto simbol

img20008454

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!