ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru restabilirea ramurii semincere și susținerea cercetătorilor științifici

13:55 | 27.10.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a efectuat astăzi o vizită de lucru la Institutul de Fitotehnie "Porumbeni", unde a discutat cu cercetătorii și colaboratorii întreprinderii despre măsurile care necesită a fi întreprinse pentru revigorarea sectorului semincer, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Guvernului.

Ion Chicu a vorbit despre necesitatea de a spori potențialul de export al semințelor, menționând că Executivul va întreprinde măsurile necesare în acest sens. "Restabilirea ramurii semincere este o prioritate pentru noi, un patrimoniu care trebuie dezvoltat. Continuăm să exportăm semințe pe unele piețe tradiționale, însă este necesar să sporim aceste capacități. Vom revedea Regulamentul privind subvenționarea în agricultură, astfel încât producerea de semințe să fie susținută de stat. Vom consolida baza tehnico-materială a Institutului din Porumbeni", a spus premierul.

Totodată, a fost examinată necesitatea implementării unor modificări ale legislației, pentru a opri exodul tinerilor specialiști din domeniul științei. „Este necesar de susținut cadrele tinere și aici o să modificăm hotărârea de Guvern, ca să aplicăm și pentru tinerii cercetători acele măsuri care le aplicăm pentru pedagogi și medici, privind indemnizația de 120 mii de lei", a menționat Ion Chicu.

Printre problemele invocate de angajații Institutului se numără lipsa unui frigider pentru a menține fondul genetic, dar și colecțiile importante ale institutului. Colectivul s-a referit și la necesitatea unui sistem de irigare, dar și la necesitatea dotării laboratorului cu un utilaj modern. Un subiect discutat a fost și reglementarea procesului de înregistrare a dreptului de autor pentru hibrizi, dar și posibilitatea de trecere la o altă formă de organizare a Instituției.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Ion Perju, a menționat că se pregătește un plan de acțiuni concrete la acest subiect. „Ne dorim acțiuni pe întregul lanț valoric – de la pregătirea cadrelor științifice, până la subvenționare. Discutăm cu reprezentanții instituțiilor științifice, cu agenții economici despre măsurile tehnice necesare. Ulterior, vom veni cu o Hotărâre de Guvern", a specificat ministrul Perju.

Administrația întreprinderii i-a prezentat premierului expoziția de hibrizi, menționând că în ultimii ani au fost elaborate 73 de specii noi, 49 dintre care au fost incluși în Registrele Oficiale de Stat. "Hibrizii pe care îi producem sunt destul de toleranți la secetă, de aceea se bucură de succesul producătorilor autohtoni. Porumbul este singura cultură agricolă care conține Aur, de aceea ceea ce creștem aici este o bogăție în tot sensul cuvântului, care ne asigură securitatea alimentară a statului", a menționat directorul Anatol Spivarenco.  

Institutul de Fitotehnie "Porumbeni" produce anual în jur de 120-150 tone de forme parentale, din care se obțin cca 4 mii de tone de semințe. Cca 50% rămân pe piața internă, restul se exportă în Belarus, Rusia și Kazahstan. În cadrul Institutului de la Porumbeni activează 120 de specialiști, dintre care 25 sunt cercetători științifici.

foto: Guvern

img20008467

img20008467

img20008467

img20008467

img20008467

img20008467

img20008467

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!