ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premiera unui spectacol de un dramaturg italian va avea loc la Teatrul Național ”Mihai Eminescu”

12:00 | 28.10.2020 Categorie: Cultură

Chișinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va prezenta pe 30 și 31 octombrie, la ora 18.00, în Sala Mare, premiera spectacolului ”Hamlet în sos picant”, după dramaturgul italian Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cozub, informează MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă de astăzi, directorul artistic al instituției, Alexandru Cozub, a menționat că premiera acestuia se pregătește de mai bine de cinci luni de zile, dar, din cauza pandemiei, a fost contramandată.

”Este o istorie mai năstrușnică. Autorul vine cu o parodie după Hamlet. Este o comedie, cu mult subtext. Este modelul unei lumi care se descompune, o lume care deja își trăiește veacul, o lume a nobililor”,  a precizat regizorul.  

Potrivit lui Alexandru Cozub, premiera “Hamlet în sos picant” după Aldo Nicolaj desfășoară o panoplie de situații comice savuroase pe canavaua unei piese-reverie mustind umor (pe alocuri negru). Acțiunea are loc la Castelul Elsinore, însă nu în sala tronului, ci în bucătăria regală unde master–șeful Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet.

”Spectacolul prilejuiește publicului reîntâlnirea cu actorii Petru Hadârcă, Angela Ciobanu, Diana Decuseară, Dan Melnic, Ghenadie Gâlcă, Margareta Pântea, Iurie Focșa, Mihai Zubcu și Alexandru Pleșca. Expresiv şi ghiduș, ansamblul artistic melanjează uluitor magia muzicii, cinismul duios, acrobațiile sentimentale şi rostirea plină de farmec. Ca într-o oglindă strâmbă, luminile rampei revelează nebănuite caracteristici ale eroilor shakespearieni, nimic nu este ceea ce pare; Hamlet, Gertrude, Claudius, Laert sunt împinși în plan secund sau chiar complementar, în avanscenă sfârâie purcelușii de lapte, se fezandează mistrețul în putină de stejar, se coace la foc domol budincă de porumbel a la Pericle, se perpelește limbă de vacă marinată a la Tutankhamon (gustarea preferată a Reginei). Bucătăria ajunge câmp de bătălie - ce-i drept, în sânge e doar friptura… restul e picanterie. Publicul e poftit să se prindă cu gust în această farsă surprinzătoare”, a mai sus regizorul.

Scenografie – Iurie Matei. Costume – Tatiana Popescu. Spectacolul durează o oră și 50 de minute.

Aldo Nicolaj s-a născut la data de 15 martie 1920 în Fossano, Italia. S-a stins din viață la Orbetello, la 5 iulie 2004. A semnat mai multe piese (”Armonia in nero”, ”Fluturi… fluturi”, ”Furnici”, ”Lumea apelor”, ”Sezonul caiselor” ș.a.) care au fost montate pe diverse scene ale lumii.

img20008482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!