ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La București a fost inaugurată o expoziție a pictoriței Valentina Rusu Ciobanu, la 100 de ani de la naștere

15:22 | 29.10.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură cu genericul „Valentina Rusu Ciobanu – Un veac de singurătate“ a fost inaugurată ieri la București, în spațiul expozițional Arbor.art.room. Evenimentul a fost organizat de Asociația pentru cultură și arte ”Arbor”, în cadrul proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere“, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, președinta Asociației pentru cultură și arte ”Arbor”, Victoria Nagy Vajda, a menționat că expoziția cuprinde 10 lucrări de pictură din atelierul artistei, o selecție care face o trimitere la capodopera scriitorului columbian Gabriel García Márquez, „Un veac de singurătate“. ”Lucrările sunt realizate în a doua jumătate a anilor ’60 și se remarcă prin farmecul viziunii „naive“ și prin laconismul mijloacelor de expresie. Compozițiile din această selecție de lucrări capătă conotații enigmatice, care amintesc de metaforele copilăriei, iar privitorul este invitat să intuiască legătura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului „Un veac de singurătate“”, a precizat curatorul expoziției.

Potrivit sursei citate, publicul bucureștean a primit cu multă căldură expoziția, care este prima personală a pictoriței basarabene în România, artista fiind necunoscută de majoritatea publicului român, în ciuda faptului că Valentina Rusu Ciobanu este una dintre cele mai talentate și cunoscute artiste de la Chișinău.

În cadrul evenimentului au fost lansate în premieră producțiile multimedia ”#100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera” și ”VRC Atelier ’85”.  ”#100VRC Valentina Rusu-Ciobanu: viața și opera” este un material video despre pictoriță cu durata de 12 minute, având scopul de a familiariza publicul într-un mod interactiv cu viața și creația artistei. Producția video a fost realizată în strânsă colaborare cu istoricul de artă Constantin I. Ciobanu, regizoarea Anna Florea (RIVULET Studio) și graficiana Aliona Ciobanu. Pentru realizarea acestui material s-au dedicat peste 100 de zile de cercetare, scriere scenariu, editare, producție animație și post-producție.

 ”V.R.C. Atelier ’85. Reconstrucția atelierului Valentinei Rusu-Ciobanu” reprezintă o reconstituire virtuală a atelierului artistei, pe baza imaginilor din filmul documentar „Confesiune“, 1985, de Mircea Chistruga, producție a Studioului ”Moldova Film”. Atelierul virtual păstrează mărturia locului și a ambianței în care pictorița Valentina Rusu-Ciobanu a creat cele mai importante lucrări de artă ale sale, în prezent parte din colecțiile muzeelor din Republica Moldova, precum și din colecții private.

Evenimentele proiectului cultural „Valentina Rusu-Ciobanu. 100 de ani de la naștere“ vor culmina cu deschiderea pe 5 noiembrie 2020, la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București, a expoziției retrospective a Valentinei Rusu Ciobanu, care include lucrări de pictură și grafică din întreaga ei activitate artistică.

Expoziția va fi deschisă până la 29 noiembrie.

foto: Asociația pentru cultură și arte ”Arbor”

img20008549

img20008549

img20008549

img20008549

img20008549

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!