ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE

15:18 | 29.10.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. O întrevedere oficială a avut loc astăzi între viceprim-ministrul, Cristina Lesnic și șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch pe marginea unei liste ample de subiecte, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Un subiect sensibil abordat în cadrul discuțiilor purtate a vizat deplasarea, astăzi, a patru vehicule de la Tiraspol în direcția depozitului de muniții Cobasna după ce o notificare târzie a fost recepționată de comandamentul de militari, iar autoritățile moldovenești nu au acceptat. Potrivit notificării recepționate în data de 28 octombrie a.c., o coloană de 7 vehicule urma să se deplaseze pe itinerarul Tiraspol-Cobasna-Tiraspol în perioada 29-30 octombrie curent. Despre fixarea acestor evenimente a fost informată Misiunea OSCE.

Astăzi, se desfășoară ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control, care se încearcă a fi condusă de câteva săptămâni de către delegația Republicii Moldova în contextul mai multor incidente ce țin de problematica drepturilor omului, multiplicarea acțiunilor destabilizatoare, precum și alte aspecte relevante.

O problemă stringentă pusă în discuție s-a referit la cazul persoanelor răpite în perioada 7-8 octombrie curent, precum și la situația celor două persoane care continuă să rămână în detenție, precum și necesitatea de a le asigura dreptul la asistență medicală, asistență juridică și întrevederea cu rudele sale ca acțiuni primare, iar ca finalitate eliberarea acestora. Aceste acțiuni au fost condamnate de mai multe state-membre ale OSCE în cadrul reuniunilor Comitetului Permanent al OSCE din 8, 15 și 22 octombrie curent, la Viena, în cadrul intervențiilor prezentate de către Republica Moldova. Chișinăul insistă asupra eliberării persoanelor deținute ilegal și eliminarea barierelor de circulație pentru funcționarii statului în cazul celor răpiți din raionul Camenca.

Prescrierea unui comportament veritabil poate fi dovedit prin fapte, ori Chișinăul consideră un exemplu bun situația transferării unui pacient din Slobozia la spitalul din Chișinău, ceea ce denotă că în contextul pandemiei Covid-19, interacțiunea dintre medici de pe ambele maluri ale Nistrului este vitală pentru acordarea asistenței medicale de urgență.

O altă dimensiune tematică a vizat implementarea Pachetului Berlin Plus, sustenabilitatea rezultatelor, fezabilitatea organizării unei reuniuni în formatul 5+2 până la finele anului curent, eventualele priorități.

Sectorul de securitate, inclusiv a cetățenilor în contextul noului scrutin electoral din 1 noiembrie, a fost obiectul întrevederii, fiind menționate măsurile întreprinse de Biroul politici de reintegrare în cooperare cu alte autorități, schimbul de informații și date, precum și alte aspecte. S-a convenit că Misiunea OSCE și Biroul politici de reintegrare va coordona în regim de lucru în ziua scrutinului eventualele situații ce necesită implicare.

În cadrul dialogului dintre oficiali, s-a menționat despre noile provocări din raionul Camenca cunoscute cu privire la reținerea unei alte persoane. Circumstanțele și împrejurările se stabilesc de către organele de drept. Oficialii au convenit să asigure comunicarea pentru elucidarea situației.

foto: Biroul de reintegrare

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!