ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un plan de redresare socio-economică după COVID-19 a fost elaborat de autorități cu suportul ONU

10:46 | 30.10.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 30 oct. /MOLDPRES/. ONU Moldova și Guvernul Republicii Moldova au elaborat un plan actualizat de răspuns și redresare socio-economică COVID-19, comunică MOLDPRES.

Documentul este destinat să reducă vulnerabilitatea țării la pandemie, permițând un proces de recuperare transparent și eficient, cu respectarea drepturilor omului și integrarea dimensiunii de gen.

"În lupta cu pandemia, un lucru a devenit clar: provocările globale necesită un angajament puternic, eforturi și acțiuni coordonate la toate nivelurile și din partea tuturor părților interesate, solidaritate și parteneriate durabile", a opinat Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova.

Cadrul de răspuns socio-economic constă din cinci piloni strategici în vederea protejării necesităților și drepturilor persoanelor care trăiesc sub efectele pandemiei, cu accent în special pe grupurile și persoanele cele mai vulnerabile și marginalizate, și persoanele care riscă să fie lăsate în urmă: prioritate sănătății, protejarea persoanelor, răspuns și redresare economică, răspuns macroeconomic și colaborare multilaterală, coeziune socială și rezistență comunitară.

„Planul de răspuns și redresare socio-economică este axat pe sprijinirea Guvernului Republicii Moldova pentru a aborda inclusiv urgența în sănătate, impactul social și economic al pandemiei și a contribui la principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă”, a menționat Simon Springett, Coordonatorul Rezident al ONU Moldova.

Bugetul total al Planului este de 106 milioane de dolari SUA, dintre care 12 milioane dolari SUA au fost deja identificate cu suportul a 18 donatori. Planul conține 99 de proiecte și acțiuni prin intermediul a peste 40 de parteneriate.

Până astăzi, în R. Moldova au fost înregistrate peste 74 mii de cazuri de COVID-19, iar 1700 de cetățeni au decedat în urma complicațiilor provocate de acesta.

foto: Guvern

img20008577

img20008577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!