ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ultimele zile, 10 copii au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci

09:45 | 06.11.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 6 nov. /MOLDPRES/. De la începutul săptămânii, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 69 de solicitări pe motiv de urgențe toxice. În urma intoxicației cu ciuperci au avut de suferit 42 de persoane, inclusiv 10 minori, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în perioada 2 - 4 noiembrie curent au fost înregistrate cele mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci: în municipiul Chișinău – 11 cazuri; în raioanele Edineț – 6 cazuri; Telenești - 5 cazuri și respectiv câte patru cazuri în raioanele Călărași și Orhei.

La data de 2 noiembrie, la ora 16:23 la urgență a parvenit un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei familii cu trei copii minori din satul Leușeni, raionul Telenești, care prezentau semne de intoxicație. Membrii familiei, inclusiv un copil de doar trei ani, au consumat la prânz ciuperci culese din pădure, după care s-au simțit rău și au solicitat ambulanța. Toți au fost transportați și internați la Spitalul Raional Telenești.

La data de 3 noiembrie, la ora 02:38 a fost solicitat Serviciul de Urgență în sectorul Telecentru al capitalei pentru o familie cu doi copii minori, a căror stare s-a agravat în urma consumării ciupercilor la cină. În urma acordării asistenței medicale de urgență, maturii au fost transportați la IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar copiii au fost internați la IMSP Institutul Mamei și Copilului.

De asemenea a fost înregistrat un caz în seara zilei de 4 noiembrie în raionul Călărași la un grup de patru persoane, care au consumat la masă bucate cu ciuperci și alcool. Ulterior, au manifestat semne de intoxicație și au apelat Serviciul de Urgență. Toți pacienții au fost transportați la Spitalul Raional Călărași.

Statisticile Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat în ultima săptămână 6070 de solicitări. La instituțiile medicale spitalicești din țară au fost transportați 2396 de pacienți, dintre care 2073 de adulți și 323 de copii.

foto: CNAMUP 

img20008794

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!