ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost desemnați câștigătorii Concursurilor Naționale pentru anul 2019 a Asociației Bibliotecarilor din Moldova

14:00 | 11.11.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a desemnat astăzi câștigătorii concursurilor naționale „Bibliotecarul Anului” și „Cele mai reușite lucrări în domeniul Biblioteconomiei şi Științelor Informării” pentru anul 2019, relatează MOLDPRES. 

Potrivit președintelui Asociației Bibliotecarilor din Moldova, Elena Pintilei, concursul „Cel mai bun bibliotecar al anului” a fost instituit în scopul identificării și valorificării potențialului creativ al resurselor umane din biblioteci, amplificării imaginii şi poziției bibliotecarului în comunitatea profesională şi a utilizatorilor, promovării experiențelor reprezentative în domeniu, provocării unei competiții profesionale creative, orientată spre creșterea performanței în activitate și motivarea bibliotecarilor.

Astfel, de titlul „Bibliotecarul Anului 2019” s-au învrednicit următoarele persoane: Categoria biblioteci naționale: Rodica Gangura, bibliotecar principal, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”; Categoria biblioteci universitare, specializate – Olga Dascăl, bibliotecar, Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți; Categoria biblioteci municipale/raionale – Natalia Corghencia, șef sector, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău, filiala Centrul Academic Internațional Eminescu; Lina Iftodi, șef filiala „Liviu Rebreanu”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Chișinău și Categoria biblioteci comunale/sătești – Elena Cebotaru, șef bibliotecă, satul Drujba, raionul Ungheni și Marina Negru, bibliotecar principal, satul Chirca, raionul Anenii Noi.

Conform Elenei Pintilei, concursul „Cele mai reușite lucrări în domeniul Biblioteconomie și Științelor Informării” are ca scop stimularea activității de investigare, promovarea spiritul competitiv, creativității și inventivității membrilor ABRM. Cu Premiul Mare pentru lucrarea „Nicolae Dabija, cioplitorul de ferestre” au fost distinse Lidia Kulikovscki și Claudia Tricolici de la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” din Chișinău.

La categoria Biblioteconomie și Științe ale Informării, Premiul I a fost acordat pentru lucrarea „International Trends in Academic Library Development”. Echipa de autori: Ane Landov, Silvia Gghinculov și Angela Repanovici de la Biblioteca Științifică a Academiei de Studii Economice din Moldova și pentru volumul ”Sistemul Național de Biblioteci din Republica Moldova: Studiu Statistic 2017 – 2018”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Echipa de autori: Valentina Popa, Vera Osoianu, Ecaterina Dmitric, Ludmila Corghenci, Margareta Cebotari și Lilia Povestca.

Cu premiul 2 a fost distinsă lucrarea  „Centrul Biblioteconomic Național: conținut de calitate și schimbări de perspectivă: monografie aniversară (70 de ani de la fondarea Direcției Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Științe ale Informării)”, Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Echipa de autori: Vera Osoianu, Ludmila Corghenci, Ecaterina Dmitric, Valentina Popa, Margareta Cebotari, Angela Drăgănel și Natalia Ghimpu.

Premierea tuturor câștigătorilor va avea loc în cadrul conferinței anuale a Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova.

foto: BNRM

img20008920

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!