ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ion Diviza: ”Am editat o antologie de satiră și umor din R. Moldova”

15:20 | 11.11.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. Scriitorul umorist Ion Diviza a editat recent o antologie de satiră și umor, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ion Diviza a menționat că volumul a apărut cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

”Este prima antologie de acest gen din R. Moldova. Ea se numește ”Gustul zâmbetului”. Am realizat-o în colaborare cu scriitorii Gheorghe Postolache și Victor Prohin. Volumul include epigrame, parodii, aforisme și proză scurtă din 1945 încoace. De asemenea, am editat o carte despre Sandu Grecu la cea de-a 60-a aniversare a sa. Aceasta cuprinde circa 450 de pagini. Totodată, am pregătit pentru tipar un volum despre Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, la 30 de ani de la fondarea instituției”, a precizat autorul.

Scriitorul a afirmat că în perioada pandemiei a colaborat cu mai multe publicații și a participat la festivaluri de satiră și umor din România. „În prezent, lucrez la o carte de epigrame și aforisme. Multe dintre acestea le-am postat pe rețelele de socializare”, a mai spus cunoscutul umorist.

Ion Diviza s-a născut pe 7 februarie 1955, în satul Stolniceni, raionul Hâncești. În 1980, a absolvit Facultatea de ziaristică a Universității de Stat din Moldova. Publică epigrame, satire, fabule, parodii, scenete, miniaturi umoristice, aforisme în majoritatea ziarelor și revistelor social-politice și literar-artistice din R. Moldova, precum și în reviste cu profil literar-umoristic din România. Membru al colegiului de redacție al revistelor EPIGRAMA (București), Hohote (Târgu Jiu), AG PE RIME (Pitești).

A debutat cu epigrame în revista „Chipăruş” (1976) și, editorial, cu maxime, în culegerea „Dintre sute de catarge” (1980). A editat cărțile de satiră și umor „Tinerică mi-am luat”, „Pilat din… Poantă”, „Săgetat de o idee”, „Komicaze”, „Bi-lanţul slăbiciunilor” ş.a. Din 2002 este președintele Asociației Epigramiștilor din Moldova. Este laureat al mai multor concursuri şi festivaluri de satiră și umor din R. Moldova și România.

A alcătuit, în colaborare, culegerea de umor „O mie şi una de anecdote” şi culegerea de epigrame „Constelația Post-Scriptum” (1999, alături de epigramiști din Buzău). A redactat și prefațat circa 15 cărți de versuri satirice și de epigrame ale unor autori din R. Moldova. Este prezent în circa 45 de culegeri şi antologii de epigrame, aforisme, miniaturi umoristice etc.

Este membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova (1982), membru al Uniunii Teatrale din Moldova (1993), membru al Uniunii Epigramiștilor din România (1993) și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2001).

img20008924

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!