ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

China a lansat o sondă spațială spre Lună

08:52 | 24.11.2020 Categorie: Externe

Beijing, 24 nov. /MOLDPRES/. China a lansat marți o sondă spațială spre Lună pentru a colecta şi a aduce pe Pământ mostre selenare, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Această operațiune ambițioasă va permite de asemenea gigantului asiatic să testeze noi tehnologii, esențiale pentru a trimite așa cum intenționează astronauți pe astrul lunar până în 2030.

Sonda spațială Chang'e-5 a fost propulsată de o rachetă Long March-5 la ora locală 04:30 (20:30 GMT luni) de la centrul spațial Wenchang, în insula Hainan (sud), potrivit agenției de presă chineze Xinhua.

Această misiune, Chang'e 5, este următorul pas în ambițiosul program spațial al Chinei, care a înregistrat o importantă reușită la începutul anului 2019, odată cu aselenizarea unui modul pe partea nevăzută a Lunii, o premieră mondială.

Sonda trimisă de această dată are ca scop colectarea unor mostre de praf şi roci selenare, inclusiv prin forare la o adâncime de doi metri, ce vor fi trimise apoi pe Pământ.

Aceste probe ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înțeleagă mai bine istoria Lunii.

Aceasta este prima tentativă de a aduce roci selenare pe Terra după misiunea Luna 24 fără echipaj uman, realizată cu succes de fosta URSS în 1976.

foto: globaltimes.cn

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!