ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lumea fotbalului deplânge dispariția lui Diego Maradona

09:59 | 26.11.2020 Categorie: Sport

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Doliul şi tristețea au cuprins lumea după moartea legendei fotbalului argentinian Diego Maradona, care a încetat din viață miercuri la vârsta de 60 de ani, lăsându-i pe fanii sportului rege orfani de unul dintre cei mai carismatici şi controversați jucători din istorie, scrie AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

În cartierul Boca din Buenos Airs, dar şi în Europa, la Napoli şi Barcelona, locurile în care "El Pipe de Oro" a trăit cele mai frumoase perioadei din cariera sa, emoția s-a răspândit în rândul fanilor, la câteva ore după anunțul dispariției campionului mondial din 1986, în urma unui atac de cord.

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez a decretat trei zile de doliu național şi a anunţat, totodată, că priveghiul programat inițial pentru trei zile, va avea loc în cele din urmă doar joi, între orele locale 6:00 şi 16:00, la cererea familiei.

Fanii își vor putea lua rămas bun de la idolul lor la Palatul prezidențial din Buenos Aires, Casa Rosada, unde fosta soție a lui Maradona, Claudia Villafane, şi cele două fiice ale lor, Dalma şi Gianinna, au sosit cu puţin timp înainte de miezul nopții, urmate de jucători activi sau retrași, în special coechipieri ai căpitanului naționalei Argentinei la Cupa Mondială din 1986.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Maradona a ajuns în cursul serii la Palatul prezidențial, unde sute de oameni de aflau deja în faţa intrării, pentru a-i putea aduce un ultim omagiu legendarului fotbalist.

Potrivit procurorului John Broyard, decesul lui Maradona s-a produs miercuri, "la ora 12", iar rezultate preliminare ale autopsiei indică faptul ca acesta a murit "din cauza unui edem pulmonar acut secundar şi a unei insuficiențe cardiace cronice exacerbate. Inimă cu cardiomiopatie dilatată", a spus el.

Îngrijorarea era deja crescută în ultimele zile, după de Maradona fusese supus unei intervenții chirurgicale în urma unui hematom cranian, la începutul acestei luni, şi se afla în recuperare într-o casă de la periferia capitalei argentiniene în momentul decesului său.

Mii de admiratori ai starului sud-american s-au adunat peste noapte la stadioanele cluburilor la care Maradona a evoluat în Argentina: Buenos Aires (Argentinos Juniors şi Boca Juniors), Rosario (Newell's Old Boys) precum şi la La Plata, unde a antrenat echipa locală Gimnasia până în momentul morții sale. Alți fani s-au adunat în jurul Obeliscului din Buenos Aires, locul tradițional pentru sărbătorirea succeselor sportive.

În Europa, orașul Napoli așteaptă cu nerăbdare reîntâlnirea cu fotbalul, joi seara, cu ocazia unui meci din Europa League, care va fi sinonim cu omagierea celui mai mare jucător din istoria echipei locale, la care Maradona a evoluat între 1984 şi 1991, cunoscând apogeul carierei sale, după ce a trecut şi pe la FC Barcelona.

La fel ca şi la meciurile din Liga Campionilor, va fi păstrat un minut de reculegere pe stadionul San Paolo, ale cărui lumini au rămas aprinse toată noaptea în semn de omagiu faţă de argentinian. Un stadion care ar putea purta numele lui Maradona, după ce municipalitatea a evocat această idee. Numeroși napolitani au ieșit pe străzi miercuri seara pentru a-i aduce un omagiu idolului lor.

Dribleur fără pereche, Maradona va rămâne simbolul şi căpitanul necontestat al echipei Argentinei, în tricoul căreia timp de 17 ani (1977-1994) a marcat 50 de goluri în 115 meciuri, oferind țării sale a doua Cupă Mondială din istorie, în 1986.

Numeroase personalităţi ale fotbalului, înfrunte cu compatriotul său Lionel Messi şi brazilianul Pele, au deplâns dispariția lui Maradona.

'Diego este etern'', a scris miercuri seara, pe Instagram, Lionel Messi, starul echipei FC Barcelona şi actualul căpitanul al naţionale, după aflarea veștii decesului lui lui Maradona.

''Cu siguranță într-o zi vom lovi o minge împreună, sus în cer'', a spus la rândul său Pele, cel care cu mai puţin de o lună în urmă îl felicita pe argentinian cu ocazia împlinirii vârstei de 60 ani.

"Dumnezeu să-l odihnească! O zi tristă pentru sportul mondial, care nu cred că trebuia să existe, cel puţin deocamdată, pentru că era încă tânăr şi era bine să mai trăiască... Cred că nimeni în lume nu o să-l uite, pentru că el ne-a făcut mândri şi fericiți, să iubim fotbalul. Jucători ca el e greu să-i uiți vreodată", a declarat la rândul său Gheorghe Hagi, cel supranumit "Maradona din Carpați", la Digi Sport

"Ceea ce a făcut Diego pentru fotbal, pentru a ne îndrăgosti de acest sport minunat, este unic. El merită recunoștința noastră eternă", a reacționat la rândul său Gianni Infantino, președintele FIFA, o organizație cu care Maradona a avut întotdeauna raporturi conflictuale.

"Ne-ai dus în vârful lumii. Ne-ai făcut extrem de fericiți. Ai fost cel mai mare dintre toți. Mulțumesc că ai existat, Diego", a declarat președintele Argentinei, Alberto Fernandez.

img20009342

img20009342

img20009342

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!