ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pensia militară va putea fi primită și în străinătate

11:43 | 26.11.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. Judecătorii Curții Constituționale au decis astăzi că pensionarii militari moldoveni pot primi pensia indiferent de domiciliul pe care îl au. Astfel, pensia militară va putea fi primită și în cazul în care foștii militarii și-au stabilit domiciliul în străinătate, transmite MOLDPRES.

Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale prevederile care restricționează dreptul la pensie a militarilor care pleacă în străinătate pentru domiciliere permanentă. Decizia judecătorilor constituționali vine ca urmare a sesizării avocatului poporului, Mihai Cotorobai, care a calificat aceste prevederi drept tratament diferențiat.

Instituția Avocatului Poporului consideră că modul în care cetăţenii își exercită dreptul de a primi pensii pe baza muncii şi a legislației determinate, nu trebuie să împiedice exercitarea altor drepturi şi libertăți garantate de Constituție, în special dreptul fiecăruia de a-şi alege locul de reședință şi de a părăsi teritoriul statului.

img20009349

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!