ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru persoane au murit, iar peste 270 au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci

15:45 | 26.11.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 26 nov. /MOLDPRES/. În ultimele două săptămâni, numărul intoxicațiilor cu ciuperci a crescut vertiginos, fiind înregistrate 270 de cazuri, inclusiv patru decese, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor prezentate de către ANSP, ultimul caz de intoxicație în masă a avut loc la 25 noiembrie curent. Un bărbat din satul Tabora, raionul Orhei, a cules ciuperci din pădure și le-a gătit la cină pentru familia lui, formată din șase persoane, dar și pentru un oaspete venit din satul vecin. Toți au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Un alt caz cu afectarea a cinci persoane dintr-o familie a fost înregistrat în raionul Telenești. De asemenea, cazuri de intoxicare în masă au fost înregistrate în raioanele Orhei, Florești, Edineț și Criuleni.

Specialiștii ANSP reiterează că primele semne clinice pot apărea peste 2 ore de la consumul ciupercilor prin apariția de: greață, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale. Peste 6 ore – pot apărea dureri de cap, amețeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conștiință, halucinații și chiar comă.

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conținută de acestea şi de durata perioadei de incubație.

img20009364

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!