ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pedagogi din UTA Gagauz-Yeri au fost instruiți pentru predarea bilingvă în instituțiile din autonomie

17:52 | 27.11.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 nov. /MOLDPRES/. Rezultatele Programului de formare a cadrelor didactice și manageriale din instituțiile de educație timpurie din UTA Găgăuzia au fost prezentate astăzi în cadrul Conferinței de bilanț a Programului de învățare simultană a limbilor română și găgăuză. Formarea cadrelor (etapa IV) a fost organizată de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) cu susținerea financiară a Guvernului Turciei, transmite MOLDPRES.

Programul a fost realizat în 36 de grădinițe din regiune, ale căror manageri și metodiști, precum și 80 de profesori de limba română și găgăuză au fost instruiți în domeniul managementului și metodologiei predării bilingve pentru copiii preșcolari și părinții lor. În perioada iunie – octombrie curent, cadrele didactice și manageriale au beneficiat de o serie de seminare online, oferite de experții ANTEM, în scopul implementării cu succes a Programului nominalizat.

Potrivit lui Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), cunoașterea limbii române de către minoritățile naționale este factorul principal pentru integrarea lingvistică, socială și profesională a grupurilor etnice din Republica Moldova.

„Ministerul Educației întreprinde mai multe activități pentru cunoașterea limbii române de către reprezentanții minorităților naționale. Astfel, până la sfârșitul lunii decembrie în instituțiile din UTA Găgăuzia vor fi distribuite 1100 de manuale, 250 de suporturi didactice, 1 200 de caiete de exerciții, 250 de culegeri de cântece și poezii, 250 de culegeri de povești și povestiri pentru studierea limbii române în grupa pregătitoare”, a explicat Andrei Chistol.

De asemenea, în anul 2020, peste 125 de cadre didactice și manageriale din instituțiile cu predare în limbile minorităților naționale au beneficiat de cursuri de limbă română. Peste 60 de cadre didactice care predau limba română în grădinițele cu program în limbile minorităților naționale beneficiază de sesiuni de instruire cu privire la implementarea Curriculumului și suporturilor curriculare pentru  învățarea integrată a limbii române, organizate de MECC în parteneriat cu ANTEM.

Activitățile sunt realizate în cadrul Programului național pentru îmbunătățirea calității învățării limbii române în instituțiile de învățământ general cu instruire în limbile minorităților naţionale (2016-2020).

foto: MECC

img20009416

img20009416

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!