ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul s-a întrunit în ședință

20:06 | 30.11.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a condus astăzi ședința Cabinetului de miniștri. Pe agendă au fost 19 subiecte, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Executivul a decis prelungirea până la 31 decembrie, inclusiv, a termenului de aplicare a normelor prevăzute de Comisia Națională pentru Sănătate Publică în data de 15 mai 2020. Astfel, prin prisma proiectului este prevăzută obligațiunea achitării de către angajatorul de la locul de serviciu de bază a tuturor drepturilor salariale lucrătorilor medicali detașați; menținerea dreptului la spor lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate; menținerea  achitării  indemnizației  unice  în  mărime  de 16000 lei angajaților infectați cu COVID ai ANSP, subdiviziunilor MAI, ANP, MA ș.a.

În același timp, s-a stabilit ca în perioada stării de urgență în sănătate publică, plățile suportate de către angajator pentru testarea salariaților, în vederea identificării virusului SARS-CoV-2, să fie considerate facilități neimpozabile, aplicate atât în privința impozitului pe venit, cât și în privința contribuțiilor sociale și medicale, facilitățile respective urmând să fie aplicate din momentul publicării legii.

S-a decis crearea Comisiei pentru selectarea candidaților la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) precum și aprobarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului. Procedura de alegere a judecătorilor are loc în trei etape. Inițial candidații sunt selectați la nivel național în cadrul Comisiei, apoi dosarele celor trei judecători sunt remise spre examinare Panelului consultativ de experți privind candidații pentru alegeri în calitate de judecători ai CtEDO. Judecătorul din partea Republicii Moldova va fi ales prin prin votul final în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. De menționat este faptul că mandatul actualului judecător din partea țării noastre la CtEDO, Valeriu Grițco, expiră pe 2 decembrie 2021.

Totodată, în cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat proiectul de lege ce vine să asigure drepturile victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală. Proiectul are drept scop combaterea fenomenului abuzului sexual, precum și protecția victimelor acestei sfere. Astfel, în Codul penal și Codul de procedură penală urmează a fi modificată noțiunea de viol, de consimțământ al victimei în cazul infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală ș.a.

Cabinetul de miniștri a aprobat amendamentul care presupune remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID. Acest suport financiar vine să motiveze populația să doneze sânge și plasmă convalescentă, care, potrivit specialiștilor, este eficientă în tratarea pacienților infectați.

În contextul discuțiilor legate de oferirea premiilor anuale pentru bugetari, șeful Executivului și-a îndemnat colegii, dar și șefii de direcții și agenții, să-și reorienteze premiul anual, în valoare de 50% din suma salariului lunar, pentru susținerea cauzei nobile de reconstrucție a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, mistuită de flăcări în luna septembrie curent.

„Când s-a întâmplat tragedia nu s-au ținut toți de cuvânt așa cum au promis inițial, precum că vor contribui la reconstrucția edificiului. Rog colegii, dacă vă permiteți și doriți, ca atunci când o să primiți acea sumă sub formă de premiu să orientăm banii pentru acest scop nobil care este reconstrucția Filarmonicii Naționale, pe care am pierdut-o din păcate anul acesta”, a încheiat prim-ministrul.

foto: Guvern

img20009490

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!