ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Hotărârea privind aprobarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial

09:00 | 02.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de miercuri, 2 decembrie, a publicat Hotărârea privind aprobarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2021. Documentul a fost elaborat luând în considerare impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 și calamităților naturale din anul 2020 asupra economiei naționale, transmite MOLDPRES. 

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2021 este fundamentat pe o creștere economică de 4,7%, o majorare a exporturilor de 12,6%  și sporire a importurilor de 14,3%.

Potrivit proiectului, veniturile bugetului de stat constituie 41,4 miliarde de lei, în creștere cu 4,2 miliarde lei față de bugetul de stat aprobat pentru anul 2020. Majorarea veniturilor se datorează sporirii încasărilor din impozite și taxe și intrărilor de granturi.

Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 55,4 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 4,1% față de bugetul de stat aprobat în 2020. Din suma totală a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul viitor, 53% sunt  transferuri către alte bugete, iar 47% - cheltuielile pentru implementarea programelor în anul 2021 nemijlocit prin intermediul autorităților publice centrale.

De asemenea, în anul 2021 vor fi asigurate financiar programele actuale de cheltuieli, cum ar fi:  Fondul rutier (2,49 miliarde de lei, dintre care 1,53 miliarde lei pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și 960 milioane lei pentru întreținerea drumurilor locale); Fondul național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural (1.100 milioane de lei); Fondul național de dezvoltare regională (200 de milioane de lei); Fondul de eficiență energetică (30 milioane de lei);  Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale şi a străzilor (cu denumirea generică „Drumuri bune”) – 900 milioane lei.

Deficitul bugetului de stat este estimat la 14 miliarde de lei. Acesta va fi finanțat din surse externe (intrări nete din împrumuturi externe pentru suport bugetar și implementarea proiectelor finanțate din surse externe) și sursele interne (inclusiv mijloace din privatizare a patrimoniului public).

Sursă: www.monitorul.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!