ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opt ONG-uri de la Cahul şi Ungheni au primit ajutor din partea UE pentru combaterea violenței

17:02 | 02.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 dec. /MOLDPRES/. Peste 1,5 milioane de euro au fost oferiți pentru opt organizații ale societății civile pentru promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor, transmite MOLDPRES.

Suportul financiar este oferit în cadrul Proiectului EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Cele opt organizații selectate de UN Women și UNICEF vor implementa în 12 localități partenere ale Proiectului EVA activități de abilitare a echipelor multidisciplinare responsabile pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, testare în școli a programelor de prevenire a violenței, încurajare a inițiativelor locale de implicare civică, promovare a egalității de gen și respectare a drepturilor femeilor, dar și de creștere a gradului de conștientizare și educare a publicului larg în spiritul egalității de gen.

Acordarea granturilor pentru organizațiile societății civile a fost posibilă datorită suportului financiar al Uniunii Europene. „Societatea civilă este partenerul nostru în promovarea egalității de gen și eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor. În acest context, a fost decis ca o parte a bugetului Proiectului EVA să fie direcționată către organizațiile societății civile prin intermediul acordurilor de parteneriat semnate astăzi. Violența în bază de gen este o gravă încălcare a drepturilor omului și o problemă serioasă în Republica Moldova, iar pandemia COVID-19 a adus noi provocări pentru combaterea acesteia. Violența împotriva femeilor le împiedică să participe pe deplin în viața socială, de multe ori nefiind raportată din cauza stigmelor sociale și a stereotipurilor”, a declarat Magdalena Mueller-Uri, reprezentant  al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

La rândul său, Dominika Stojanoska, reprezentant de țară UN Women Moldova, a reiterat faptul că parteneriatul deja stabilit cu autoritățile locale din raioanele Cahul și Ungheni pentru îmbunătățirea politicilor locale din perspectiva egalității de gen va fi consolidat în continuare prin cooperarea cu organizațiile societății civile pentru îmbunătățirea capacităților acestora, creșterea nivelului de incluziune și a responsabilității față de cetățeni.

Proiectul EVA - Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni are drept scop promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin integrarea componentei de gen în politicile publice locale și combaterea violenței domestice împotriva femeilor și copiilor în raioanele Cahul și Ungheni. Proiectul este implementat în perioada 2020-2022, iar bugetul acestuia este de 5,25 milioane de euro.

foto: Proiectul EVA

img20009561

img20009561

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!