ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Orașul Ungheni va beneficia de un proiect internaţional de eficiență energetică

17:30 | 03.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Municipiul Ungheni și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord de creditare pentru modernizarea și extinderea rețelei existente de iluminare stradală din oraș, prin intermediul realizării măsurilor de eficientizare a iluminatului public. Acesta este al doilea proiect implementat cu suportul financiar al NEFCO în Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Proiectul va avea un impact pozitiv asupra mediului, societății și economiei orașului. Măsurile de eficiență energetică care vor fi implementate vor duce la reducerea emisiilor de CO2 și a consumului de energie electrică. De asemenea, va asigura înlocuirea, în mod sustenabil, a lămpilor vechi și ineficiente. Se estimează că noile măsuri vor diminua consumul de electricitate pentru oraș cu aproximativ 1,200 MWh pe an, ceea ce va rezulta în economii de peste 2,6 milioane de lei (aproximativ 130 de mii de euro) pe an, conform NEFCO.

“Modernizând rețeaua actuală de iluminare cu tehnologii LED moderne, municipiul va realiza reduceri semnificative de emisii, economii de consum al electricității și ale costurilor de întreținere. Fără împrumutul NEFCO nu am fi putut lansa acest proiect, care este una din prioritățile importante pentru cetățenii noștri. Prin urmare, suntem foarte recunoscători pentru cooperarea noastră cu NEFCO și aprobarea finanțării”, a relevat Alexandru Ambros, primarul municipalității Ungheni.

Investiția totală a proiectului este de aproximativ șapte milioane de lei (aproximativ 350 de mii de euro), din care 6,35 milioane de lei constituie un împrumut concesional acordat de NEFCO și restul sumei reprezintă contribuția locală. Resursele financiare vor fi utilizate pentru înlocuirea a 1500 lămpi de tip vechi și instalarea a peste 500 lămpi LED noi. Totodată, se vor instala stâlpi și panouri de control noi.

“Ne bucurăm să vedem că orașele din Moldova sunt interesate de investiții în măsuri de eficiență energetică – aceasta nu doar va contribui la dezvoltarea infrastructurii moderne și îmbunătățite pentru locuitorii urbani, dar de asemenea, va susține eforturile țării spre o tranziție către economia verde”, a menționat  Aliona Fomenco, managerul Programului ESC al NEFCO.

Programul de finanțare ”Credite pentru Conservarea Energiei” (ESC) a fost lansat în Moldova în anul 2019 cu scopul finanțării investițiilor municipale în măsuri de eficiență energetică pentru clădirile sociale precum grădinițele, școlile, spitalele, și iluminarea stradală.

NEFCO este o instituție financiară internațională (IFI) înființată în anul 1990 de cinci țări nordice, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia, cu scopul de a avea un impact pozitiv asupra climei și a mediului într-un mod rentabil. Concentrându-se pe proiecte mici și mijlocii cu rezultate tangibile, NEFCO oferă complementaritate guvernelor, cofinanțatorilor și clienților.

foto: NEFCO

img20009602

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!