ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Letonia a susținut mai multe proiecte de dezvoltare regională în Moldova

14:05 | 07.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Rezultatele proiectului „Sprijin pentru dezvoltarea regiunilor Moldovei prin îmbunătățirea rezilienței acestora în situații de urgență și atenuarea consecințelor pe termen lung ale COVID-19”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, au fost prezentate sâmbătă, 5 decembrie, în cadrul unui webinar de totalizare, care a finalizat cu o vizită virtuală a delegației din Republica Moldova în Letonia, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, la eveniment au participat peste 40 de parteneri din Moldova și Letonia implicați în implementarea proiectului.

În debutul webinarului, ambasadorul Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts, a menționat că țara sa are deja o bogată experiență de colaborare cu Republica Moldova în diferite domenii. În acest sens, diplomatul a menționat că Letonia și Moldova cooperează activ din anul 2005, fapt ce a rezultat cu 85 de proiecte comune implementate în valoare de peste 1 milion de euro. 

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a menționat, în cuvântul său de salut, că Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova și-a început colaborarea cu parteneri și regiuni din Letonia încă în anul 2010. „În mod special, menționăm cooperarea ADR Nord cu Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia, ce a rezultat cu numeroase acorduri de colaborare încheiate între administrații publice locale și organizații neguvernamentale din cele două țări. De asemenea, partenerii noștri din Letonia ne-a oferit consultanță în procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Regională Nord. Delegații din țările noastre au participat la numeroase vizite de studiu și de lucru atât în Letonia, cât și în Moldova. Am organizat împreună mai multe ediții ale Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord și forumuri de afaceri și am desfășurat, în premieră, Ziua cooperării Letoniei cu Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova”, a relevat șefa ADR Nord.

Principalul produs al proiectului „Sprijin pentru dezvoltarea regiunilor Moldovei prin îmbunătățirea rezilienței acestora în situații de urgență și atenuarea consecințelor pe termen lung ale COVID-19” este reconstrucția și modernizarea website-ului specializat www.investnorth.md, inițiat acum doi ani în cadrul unui proiect finanțat de Republica Cehă. Lucrările de reconstrucție a website-ului se află pe ultima sută de metri. 

Platforma online www.investnorth.md a fost gândită să pună la dispoziția utilizatorilor săi informații relevante despre diferite tipuri de afaceri și turism; hărți digitale cu locații și oportunități de investiții în Regiunea de Dezvoltare Nord; posibilitatea înregistrării și participării la diferite evenimente și întâlniri tematice online, cum ar fi B2B; posibilitatea colaborării dintre antreprenorii moldoveni și letoni.

Sprijinul financiar oferit Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova prin intermediul proiectului „Sprijin pentru dezvoltarea regiunilor Moldovei prin îmbunătățirea rezilienței acestora în situații de urgență și atenuarea consecințelor pe termen lung ale COVID-19” se cifrează la 6255 de euro. Proiectul, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Letonia, a fost implementat în perioada iulie-decembrie 2020.

foto: ADR Nord

img20009703

img20009703

img20009703

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!