ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un centru pentru reabilitarea femeilor a fost deschis în UTA Găgăuzia

18:00 | 07.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Primul centru regional pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței a fost deschis astăzi în premieră în UTA Gagauz-Yeri. Instituția va oferi beneficiarelor adăpost, consiliere psihologică, asistență socială și juridică, ajutându-le să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi lanseze o afacere, transmite MOLDPRES.

Centrul este amplasat într-un edificiu de circa 500 de metri pătrați, cu două etaje, care a fost renovat din temelie. Instituția va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copii. Fiecare femeie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul. Autorii proiectului au prevăzut şi o încăpere unde persoanele cazate în centru vor putea petrece timpul în cadrul unor activități comune. Totodată, în instituție există și o cameră de joc pentru copii.

Edificiul are un design universal, fiind accesibil şi pentru persoanele cu dizabilități; la intrare este rampă de acces, în interior – grupuri sanitare adaptate, iar accesul de la un etaj la altul poate fi asigurat cu ajutorul unui dispozitiv special. Femeile se vor putea afla la centru cel mult şase luni, perioadă în care specialiştii le vor ajuta să identifice soluții pentru problemele cu care se confruntă.

La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul comunitar, destinat femeilor și bărbaților din grupuri dezavantajate, precum și persoanelor care au nevoie de consiliere sau sprijin.

Astfel, pe lângă faptul că întrunește toate standardele naționale în domeniu, centrul vine și cu partea inovativă, fiind un incubator de pilotare a noilor abordări de susținere a grupurilor vulnerabile. Astfel, începând cu anul 2021, echipa centrului va fi pregătită să ofere consiliere unei categorii mai largi de populație, datorită programului de instruire CETA (Common Elements Treatment Approach). Acest program de consiliere, dezvoltat de specialiști din cadrul Universității Johns Hopkins din Baltimore, SUA și pilotat în mai multe țări, va permite profesioniștilor din centru să asiste persoane care se confruntă cu alcoolismul, violența, precum și cu forme ușoare de anxietate și depresie.

Prezentă la festivitatea de lansare a centrului, Dima Al-Khatib, reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova a menționat că „crearea acestui centru este o reușită importantă”. „Știm cu toții că violența împotriva femeilor și fetelor este o problemă pentru toate țările. În cadrul campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen, împreună cu autoritățile din Găgăuzia, inaugurăm acest centru care, odată funcțional, va oferi suport complex și asistență mult așteptată pentru femeile din regiune”, a spus Dima Al-Khatib.

Pentru amenajarea centrului, autorităţile de la Comrat au oferit un edificiu, care a fost reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanțare în sumă de 90 de mii de dolari. Contribuția executivului UTA Găgăuzia în acest proiect este de circa 85 de mii de dolari. 

foto: PNUD Moldova

img20009719

img20009719

img20009719

img20009719

img20009719

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!