ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Leo Bordeianu: ”Pandemia nu mi-a schimbat ritmul vieții”

19:21 | 07.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Poetul, publicistul, matematicianul și editorul Leo Bordeianu consideră că pandemia nu i-a schimbat ritmul vieții. În această perioadă, scriitorul a editat antologia de versuri ”Pe fața ta plutește luna” și a colaborat cu diverse publicații periodice, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Leo Bordeianu a afirmat că volumul a apărut la o editură din Chișinău și are 196 de pagini. ”Cartea include șapte poeme, între care „Gaura neagră”, dedicat memoriei celor căzuți în războiul de pe Nistru. Alt poem – „E păcat să mori toamna” – e o meditație asupra rostului și efemerității vieții. Tinerii părinți s-ar putea regăsi în poemul „Teodor”, care reflectă bucuria primilor ani de viață ai copilului. Poemul titular „Pe fața ta plutește luna”, precum și alte câteva, sunt un curcubeu răsărit deasupra sacrului sentiment al dragostei”, a precizat autorul.

Scriitorul este colaborator al revistei ”Noi”, unde citește poeziile și eseurile copiilor și adolescenților trimise la reacție. Totodată, editează ziarul creștin-ortodox pentru copii și adolescenți „Scara spre Cer”, care este în al zecelea an de apariție. În această perioadă, a mai scris pentru diferite publicații periodice.

”Mențin flacăra creației poetice. Dar muza e o ființă capricioasă. Vorba lui Nikolai Rubțov: „Nu poezia depinde de noi/ Ci noi de ea”. Ar fi păcat să mă plâng. În primul rând, de aceea că noi trăim într-un timp extraordinar. Datorită tehnologiilor informaționale, fiecare dintre noi are posibilități pe care cu ceva timp în urmă le aveau doar conducătorii statelor puternice. Nu mai vorbesc de aceea că acesta e cel mai frumos timp din simplul motiv că noi trăim în el. Apoi, pandemia aproape că nu mi-a schimbat ritmul vieții – și până la ea comunicam on-line cu redacțiile, editurile și tipografiile. Și mai e ceva: cu toate restricțiile din Europa, există o țară deschisă permanent pentru mine – RFG, care se descifrează Refugiu în Fundul Grădinii. Nu pot afirma că am scris ceva acolo, dar, cu siguranță, am avut licăriri și impulsuri, care, ulterior, s-au fructificat în texte literare. E vorba de grădina casei mele”, a mai spus  scriitorul.

Leo Bordeianu s-a născut la 19 iulie 1955 în satul Coșnița, raionul Dubăsari. În 1977, a absolvit Facultatea de Matematică și Cibernetică a Universității de Stat din Moldova. A urmat studii de doctorat la Academia de Științe a Uniunii Sovietice (1982-1985). Activitatea profesională a început-o în calitate de inginer-matematician la Centrul de Calcul din Chișinău, ulterior, a fost stagiar la Centrul de Cercetări Nucleare din Moscova, inginer superior la Universitatea de Stat din Moldova. Fiind pasionat de poezie, a debutat cu poeme în revista ”Moldova” în 1984. Debutul editorial s-a produs în 1989, cu placheta ”Mai multă dragoste decât ură”.

Din 1991, deține funcțiile de secretar de redacție, apoi redactor-șef adjunct al revistei ”Limba Română” (1991-2002), concomitent este șef  de redacție literară la revista ”Noi” ( din 1992- până în prezent ), revista ”Moldova” (2003-2009), ”Florile Dalbe” (2004-2011), șef sector la ”Monitorul Oficial al Republicii Moldova” (2010-2017), redactor-șef la ziarul de cultură creștin-ortodoxă pentru copii și adolescenți ”Scara spre cer” (din 2010).

A publicat în periodicele de cultură din R. Moldova și din alte țări, precum România, Franța, Italia, Olanda, SUA ș.a. A semnat volumele de versuri  ”Palpabilitatea marginilor” (1993), ”Pânzele albe ale libertății” (2000), ”Linie de demarcație” (2005), ”Nimeni să nu se teamă de moarte” (2011), ”Harta” (2017), ”Aripi pentru înălțare (2019) ș.a.

Este prezent în antologii editate atât în țară, cât și peste hotare - România, Macedonia de Nord, Italia: ”Portret de grup” (2015), ”Poeți Basarabeni contemporani” (2016), ”Cea mai frumoasă zi” (2016), ”Literatura din Basarabia. Început de secol XXI. Poezie” (2017) ș.a. Leo Bordeianu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1990) și membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1994).

img20009723

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!