ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 8 decembrie

07:20 | 08.12.2020 Categorie: Societate

8 decembrie 1542 - S-a născut Maria Stuart, regină a Scoției. A devenit regină când împlinise o săptămână. Ea a fost învinuită pe nedrept de complot împotriva reginei Angliei Elisabeta I. Maria Stuart este întemnițată în Turnul Londrei, iar mai târziu condamnată la moarte prin decapitare.

8 decembrie 1609 - La Milano, în cadrul Bibliotecii Ambroziene se deschide o maiestoasă sală de lectură. Este a doua sală de acest gen din Europa.

8 decembrie 1813 - Ludwig van Beethoven conduce, la Viena, premiera Simfoniei a 7-a.

8 decembrie 1830 - A murit Benjamin Constant, om politic și scriitor elvețian, unul dintre părinții liberalismului.

8 decembrie 1865 - S-a născut marele compozitor finlandez Jan Sibelius.

8 decembrie 1904 - La Haga, 24 de state semnează "Convenția internațională asupra regimului vaselor de război".

8 decembrie 1920 - În Senatul României are loc un atac terorist cu bombă. Comuniștii Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau explodează o bombă în Senat și ucid un ministru și un senator, rănind mai mulți demnitari.

8 decembrie 1941 - În Polonia, ocupată de trupele Germaniei naziste, este înființat lagărul de exterminare de la Chelmno.

8 decembrie 1941 - Politicienii polonezi socialiști Victor Alter și Henryk Erlich, sunt arestați în URSS, iar apoi condamnați la moarte pentru spionaj, fără nici o dovadă.

8 decembrie 1941 - Japonia, încurajată de reușita acțiunii de la Pearl Harbor, declanșează o agresiune împotriva țărilor din spațiul Pacificului. În scurt timp, trupele japoneze ocupă Malaiezia, Thailanda, Hong Kong și Filipinele.

8 decembrie 1945 - Mark Ethridge, jurnalist american de investigații, întocmește un raport, conform căruia în Bulgaria și România guvernele sunt dominate categoric de comuniști. Aceasta era în contradicție flagrantă cu prevederile acordului de la Ialta.

8 decembrie 1955 - A fost adoptat drapelul european de culoare albastră cu 12 steluțe în cerc. Începând cu anul 1986, drapelul Consiliului Europei devine și emblema Uniunii Europene.

8 decembrie 1974 - Grecia, prin referendum, adoptă o nouă Constituție care creează baza juridică de tranziție de la monarhie la republică. 

8 decembrie 1978 - A decedat Golda Meir, prim-ministru al Israelului în perioada celor mai grele războaie arabo-israeliene (1968-1974).

8 decembrie 1980 - La vârsta de 40 de ani, la New York, este asasinat componentul legendarei trupe "The Beatles", John Lennon.

8 decembrie 1991 - În România, prin referendum, este aprobată o nouă Constituție.

8 decembrie 1991 - În Belarus, președinții de stat Boris Elțin, Rusia, Leonid Kravciuc, Ucraina și Stanislav Șuskevici, Belarus, semnează crearea Comunității Statelor Independente. Aceasta însemna dispariția URSS de pe harta lumii.

8 decembrie 1991 - În cadrul primelor alegeri prezidențiale din Republica Moldova, președinte este ales Mircea Snegur.

8 decembrie 1994 - Parlamentul Republicii Moldova adoptă Legea cu privire la Curtea de Conturi.

8 decembrie 1995 - După mai mulți ani de război sângeros, premierul rus Victor Cernomîrdin și Doku Zavgaev, lider cecen, au semnat un acord privind încetarea focului și acordarea unei autonomii pentru Cecenia, în componența Federației Ruse.

8 decembrie 2004 - Douăsprezece țări din America de Sud semnează o declarație prin care anunță crearea Uniunii Națiunilor Sud-Americane, după modelul Uniunii Europene.

8 decembrie 2017 - A decedat Vladimir Curbet, conducător timp de mai multe decenii al celebrului ansamblu de dansuri populare "Joc".

img20009713

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!