ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Cahul şi Ungheni s-au desfășurat acțiuni împotriva violenței în bază de gen

18:25 | 08.12.2020 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. Mai multe evenimente s-au desfășurat recent în municipiile Cahul şi Ungheni, în cadrul Campaniei “16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Acestea au avut drept scop ridicarea nivelului de conștientizare cu privire la problema violenței împotriva femeilor și copiilor, implicând adolescenți, autoritățile publice locale, precum și publicul general, transmite MOLDPRES.  

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Gintautas Baranauskas, a reiterat angajamentul Uniunii Europene de a contribui la eliminarea violenței în bază de gen în Cahul, Ungheni, precum și în Republica Moldova în general. “Prin intermediul proiectelor implementate, Uniunea Europeană are drept scop abilitarea femeilor și fetelor ca să-și folosească pe deplin drepturile și să participe activ în viața socială. Sperăm că asistența acordată de Uniunea Europeană femeilor și copiilor afectați de violența domestică îi va face să înțeleagă că nu sunt singuri în această perioadă. UE va lucra în continuare pentru eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor, dar și pentru creșterea nivelului de conștientizare cu privire la normele și stereotipurile care perpetuează acest fenomen”, a spus Gintautas Baranauskas.

Reprezentantul de țară al Entității Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor, Dominika Stojanoska, a subliniat că violența împotriva femeilor și fetelor este o gravă încălcare a drepturilor omului, fiind o problemă care afectează toate țările la nivel global. 

„În Republica Moldova, una din patru femei sunt supuse cel puțin unei forme de violență. În contextul pandemiei globale, numărul de cazuri de violență pe bază de gen și de violență domestică a crescut. Cu toate acestea, gradul de raportare a cazurilor de violență împotriva femeilor și fetelor rămâne a fi prea mic – doar 40% din supraviețuitoare la nivel global se adresează autorităților pentru a raporta aceste cazuri. Împreună cu Uniunea Europeană, UNICEF și Primăriile municipiilor Ungheni şi Cahul, ne unim forțele pentru a  implementa în următorii doi ani o serie de activități și proiecte menite să promoveze egalitatea de gen, să prevină și să elimine violența în bază de gen, violența împotriva copiilor și violența domestică”, a relevat Dominika Stojanoska.

La rândul său, Xavier R. Sire, reprezentant de ţară adjunct a.i. al Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) Moldova, a evidențiat că “violența împotriva copiilor are consecințe grave pe termen lung nu doar asupra acestora, dar și asupra societății în general. Sunt afectate capacitățile de învățare a copiilor în școli, ceea ce ulterior prejudiciază perspectivele de angajare. La nivel global, prejudiciile economice ale violenței împotriva copiilor sunt estimate a ajunge la 7 trilioane de dolari, aproximativ 8% a PIB-ului global. Acest cerc vicios trebuie oprit. Este important să ne unim forțele pentru a lucra împreună pentru eliminarea violenței în cele două municipii, precum și în Republica Moldova în general”.

Campania 16 Zile de activism împotriva violenței în bază de gen este implementată în Cahul prin intermediul Proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

img20009758

img20009758

img20009758

img20009758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!