ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovene a purtat convorbiri cu omologii săi din Georgia, Suedia și Irlanda

09:06 | 09.12.2020 Categorie: Oficial

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut marți o discuție telefonică cu omologul său georgian David Zalkaliani. Cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a stadiului curent al relațiilor moldo-georgiene și perspectivelor de dezvoltare ale acestora, fiind confirmată disponibilitatea ambelor părți pentru activizarea continuă a dialogului pe subiectele de actualitate în relațiile bilaterale, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al MAEIE.

Miniștrii au efectuat un schimb de opinii privind implementarea de către Republica Moldova și Georgia a agendelor lor europene, inclusiv dezvoltarea cooperării pe platforma Parteneriatului Estic.    

În contextul promovării dialogului pe linia ministerelor de externe, interlocutorii au agreat necesitatea organizării rundei următoare a consultărilor politice moldo-georgiene la nivelul secretar de stat / viceministru de externe. De asemenea, șefii diplomațiilor de la Chișinău și Tbilisi au discutat despre colaborarea celor două țări în cadrul structurilor internaționale și regionale.

La finalul discuției, Aureliu Ciocoi l-a invitat pe David Zalkaliani să întreprindă o vizită oficială la Chișinău, invitație acceptată, detaliile căreia urmează a fi stabilite prin canale diplomatice.

Tot ieri, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, a avut o convorbire telefonică cu Ann Linde, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei. Oficialii au discutat aspecte ale cooperării bilaterale moldo-suedeze în diverse domenii, procesul de integrare europeană a țării noastre și cooperarea în cadrul organizațiilor regionale și internaționale.

Șeful diplomației moldovene s-a referit la progresele obținute în realizarea reformelor şi implementării obiectivelor de integrare europeană a țării noastre și a evidențiat suportul și contribuția Suediei în acest proces, în calitatea sa de unul dintre statele fondatoare ale Parteneriatului Estic, dar și de partener important pentru dezvoltare. La rândul său, șefa diplomației suedeze a menționat că autoritățile de la Stockholm vor continua să susțină parcursul european al țării noastre și, în acest sens, a remarcat programele de asistență pentru dezvoltare, în valoare de circa 12 milioane de euro acordate anual țării noastre.

Aureliu Ciocoi și Ann Linde au vorbit și despre colaborarea în cadrul organizațiilor regionale, în contextul preluării în 2021 de către Suedia a președinției în exercițiu la OSCE. Cei doi miniștri de externe au discutat despre prioritățile suedeze în această calitate, precum și despre viziunile Suediei în soluționarea pașnică a conflictelor din spațiu OSCE. Diplomații au salutat adoptarea recentă a Declarației cu privire la procesul de negocieri în formatul „5+2" privind reglementarea transnistreană, în cadrul celei de-a 27-a reuniuni a Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai OSCE, evidențiind rolul OSCE de partener-cheie în soluționarea conflictului transnistrean.

La final, ministrul Aureliu Ciocoi a invitat omologul său suedez să efectueze o vizită la Chișinău, invitație acceptată, vizita ministrului Ann Linde urmând fi desfășurată în primul semestru al anului 2021.

În aceeași zi, șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi a discutat în format de videoconferință cu Simon Coveney, ministru al Afacerilor Externe și Apărării al Irlandei. În debutul discuției, ministrul moldovean a adus mulțumiri oficialului irlandez pentru sprijinul autorităților de la Dublin în buna desfășurare a alegerilor prezidențiale în cadrul secțiilor de votare constituite în această țară. În cadrul convorbirii s-au trecut în revistă dosarele curente ale relației bilaterale și perspectivelor consolidării colaborării dintre cele două țări.

Aureliu Ciocoi și Simon Coveney au apreciat dezvoltarea în ascensiune a relațiilor bilaterale și au reiterat interesul pentru extinderea cooperării moldo-irlandeze, în particular, prin desfășurarea vizitelor de nivel înalt între țările noastre, precum și prin identificarea noilor oportunități de cooperare în domenii sectoriale.

Miniștrii de externe au vorbit și despre susținerea acordată de Irlanda parcursului european al Republicii Moldova pe calea modernizării și reformelor orientate spre îmbunătățirea vieții cetățenilor. Totodată, a fost efectuat un schimb de opinii cu privire la Summitul Parteneriatului Estic, dar și aspecte ale colaborării pe plan regional, inclusiv reglementarea conflictului transnistrean.

Oficialul moldovean a transmis omologului irlandez invitația oficială de a vizita Republica Moldova, invitație acceptată, detaliile căreia urmează a fi definitivate prin canale diplomatice.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!