ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea s-a stins din viață

10:58 | 09.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Jurnalistul și diplomatul Valeriu Turea, directorul general al Biroului pentru relații cu diaspora, s-a stins din viață astăzi dimineață, la ora 5.40, la vârsta de 69 de ani.

Vestea tristă a fost confirmată de către soția sa, criticul de artă Larisa Turea. În ultimul timp, fostul ambasador fusese internat la Spitalul de Urgență din Chișinău.

„O pierdere grea și o durere imensă pentru noi, colegii, dar mai ales pentru familia care i-a fost alături toată viața. În aceste clipe, de profundă tristețe, gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către familia și prietenii regretatului Valeriu Turea, cei care îi vor purta numele cu cinste de acum încolo și-i vor lumina amintirea”, notează pe pagina Guvernului colegii diplomatului.

Valeriu Turea s-a născut la 6 octombrie 1951 în satul Rosoșeni, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău în anul 1974, Facultatea de Filologie, specializarea jurnalistică. A lucrat în calitate de jurnalist la mai multe publicații periodice. Din 1991 este angajat la Ministerul Afacerilor Externe. În anii 2010-2015 a fost ambasador al R. Moldova în Portugalia, iar în 2015-2016 - director general al Biroului pentru Relații cu Diaspora. În perioada 2016-2019 a fost ministru-consilier al Ambasadei R. Moldova la București. Începând cu luna octombrie 2019, Valeriu Turea a revenit în funcția de director general al Biroului pentru relații cu diaspora.

Este autorul expozițiilor de fotografii: ”Pisicile din Cimitirul Plăcerilor” (Chișinău, decembrie 2015) și ”Portugalia, țara dorului răsare” (Chișinău, august 2016; Târgu Jiu, octombrie 2016; Cluj, martie 2017), autorul fotografiilor din cartea ”Spre Meka...” de Alexandru Macedonski, 2018. În 2019, a editat cartea ”Vișinul baronului Münchhausen”.

img20009776

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!