ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

14:00 | 09.12.2020 Categorie: Comunicate

Anatol Usatîi a participat la reuniunea Consiliului Economic al CSI

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a participat la reuniunea Consiliului Economic al Comunității Statelor Independente (CSI), care a avut loc astăzi, în format de videoconferință.

În cadrul evenimentului au fost examinate 15 subiecte, care au abordat aprofundarea și extinderea cooperării economice în cadrul CSI, provocările de ordin socio-economic ale pandemiei de COVID-19, măsurile comune care pot fi întreprinse pentru atenuarea consecințelor pandemiei, precum și planurile de activitate pentru anul 2021.

Participanții au trecut în revistă problemele de actualitate ale parteneriatului economic din cadrul CSI, evidențiind necesitatea coordonării eforturilor în dezvoltarea și implementarea măsurilor de răspuns la criza pandemică. În context, partea moldovenească a susținut continuarea eforturilor de atingere a principalelor obiective ale cooperării în cadrul CSI: dezvoltarea relațiilor comerciale și economice, interacțiunea în sfera informației și a transporturilor.

Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, în actualele circumstanțe, sarcina de a crește eficiența cooperării în spațiul CSI în domeniul comercial și economic, diversificarea bunurilor, serviciilor, precum și a piețelor pe care sunt furnizate, devine și mai urgentă.

De asemenea, Consiliul a stabilit următoarea sa reuniune, care se va desfășura sub președinția Republicii Belarus. Iar la final, partea moldovenească a semnat cinci subiecte din Protocolul reuniunii.

Menționăm că, în primele nouă luni ale anului 2020, volumul schimburilor comerciale a Republicii Moldova cu țările CSI a constituit de 1.231 miliarde USD. În perioada de referință, exporturile au atins suma de 275.08 milioane dolari, iar importurile 956.75 milioane dolari, astfel fiind înregistrată o descreștere.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!