ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

15:35 | 09.12.2020 Categorie: Comunicate

"Nu te infecta cu virusul corupției" – campania anticorupție demarată de Serviciul Vamal, cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal marchează astăzi, 09 decembrie 2020, Ziua Internațională Anticorupție, prin lansarea campaniei de informare și sensibilizare "Nu te infecta cu virusul corupției!". Campania este desfășurată cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) și are menirea să accentueze efortul depus pentru prevenirea și eradicarea acestui fenomen.

Scopul prioritar al campaniei este de a spori nivelul de conștientizare a efectelor negative ale corupției asupra performanțelor sistemului economic, precum și repercusiunile asupra imaginii și credibilității țării în calitatea sa de partener în relații internaționale.

Astfel, până la sfârșitul acestei săptămâni, în unsprezece dintre cele mai mari posturi vamale de frontieră și interne vor fi disponibile mii de materiale informative privind acțiunile pe care le întreprinde Serviciul Vamal pentru a lupta cu fenomenul corupției, printre care:

· dezvoltarea unui sistem de supraveghere video performant în zonele de control vamal, ceea ce permite monitorizarea, în regim non-stop, a activității funcționarilor vamali;

· digitalizarea și automatizarea procedurilor vamale, extinderea procesului de control comun la frontieră, promovarea măsurilor de facilitare a comerțului prin intermediul declarării electronice a mărfurilor și a altor proceduri simplificate (exportator aprobat, Agent economic autorizat, procedura de vămuire la domiciliu etc). Aceste măsuri sunt menite să reducă sau să elimine contactul direct între operatorul economic și funcționarul vamal, fiind, astfel, minimizate eventualele incidente de integritate;

· promovarea continuă a culturii profesionale în baza Codului de etică și conduită a funcționarului vamal, care impune respectarea unor principii fundamentale de etică profesională și organizarea sistematică a instruirilor în domeniul integrității profesionale. Doar în anul 2019, au fost instruiți circa 80% din funcționarii vamali. Scopul de bază al activităților de instruire constă în educarea continuă în spiritul intoleranței față de corupție.

Serviciul Vamal a realizat o parte dintre aceste acțiuni cu susținerea Programului USAID, precum implementarea pre-declarației electronice – TIR-EPD, instituirea Punctului de informare pentru comerț extern prin reformarea Centrului Unic de Apel, lansarea Portalului de Informații Comerciale (www.trade.gov.md) și a noii versiuni a paginii web (www.customs.gov.md).

În acest an, în campania de informare s-au implicat și echipele mobile ale Serviciului Vamal, care asigură controlul în linia a doua. Ofițerii vamali au îndemnat cetățenii să sesizeze orice fapte ilegale comise de angajații instituției, prin intermediul Liniei specializate anticorupție a Serviciului Vamal: +373 22 78 8888.

Notă: Data de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție începând cu anul 2006, prin rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției. Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni în afacerile publice, cât și în cele private.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!