ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Interpreta Silvia Goncear: ”Am înregistrat nouă lucrări muzicale”

17:22 | 09.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 dec. /MOLDPRES/. Cunoscuta cântăreață Silvia Goncear, Artistă a Poporului, directorul și solista Orchestrei de muzică populară ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, a înregistrat nouă piese muzicale în timpul pandemiei, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Silvia Goncear a menționat că șase dintre acestea sunt romanțe, care au fost premiate la festivalurile ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște” și ”Crizantema de Argint” de la Chișinău, și trei cântece populare. ”Am continuat să fac piese despre nuc, pe versurile lui Valeriu Matei, Ion Vieru și ale altor poeți. Am avut câteva concerte în deplasare în țară cu Orchestra ”Folclor”, dirijată de Petre Neamțu, cu Orchestra Simfonică, condusă de Mihail Agafița, spectacole online etc. Noi, artiștii, suntem deprinși să lucrăm în stare de război, de foamete, de pandemie”, a precizat cunoscuta artistă.

Cântăreața a afirmat că pentru anul viitor sunt programate câteva concerte în România, la Festivalul ”Prezintă Orchestra ”Folclor” ș.a. ”Ne adaptăm situației create. În prezent facem repetiții. Așteptăm să treacă pandemia și să susținem cât mai multe concerte”, a mai spus interpreta.

Silvia Goncear s-a născut la 15 noiembrie 1963 în satul Tabăra, raionul Orhei. A absolvit școala din sat în 1979, Școala pedagogică din orașul Călărași (1979-1983) și Conservatorul de Stat din Chișinău, la Catedra Actori de Comedie Muzicală (1984-1989). Între anii 1983-1984 activează ca profesoară de muzică la școala nr. 1 din orașul Telenești, iar din 1989 până în 1991 ca actriță la Teatrul de Revistă  “Ginta Latină”. În 2007 a obținut Marele Premiu la Festivalul-concurs de interpretare a romanței „Crizantema de Argint”, ediția a 15-a, și în același an - Premiul Primăriei municipiului Târgoviște (România) „Octav Enigărescu” la Concursul „Crizantema de Aur” (Târgoviște). În 2008 a luat Marele Premiu la Concursul „Crizantema de Aur” (Târgoviște). În 2007 editează primul CD de romanțe cu denumirea „Romanțe Crizanteme”, acompaniată de Orchestra de muzică populară „Folclor”, dirijor și aranjor Petre Neamțu, în 2008 – al doilea CD – „Romanța Dragostei” și în 2013 - al treilea CD cu romanțe, valsuri, tangouri -  „Au înflorit în toamnă merii”.

În 2013 i s-a acordat titlul onorific Artistă Emerită, iar în 2020 cel de ”Artistă a Poporului”.

img20009805

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!