ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Monitorul Oficial va publica regulamentul Registrului solurilor Republicii Moldova

09:00 | 10.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de vineri, 11 decembrie, va publica Regulamentul privind modul de ținere a Sistemului informațional „Registrul solurilor Republicii Moldova”, transmite MOLDPRES.

Regulamentul stabilește regulile de înregistrare, actualizare şi radiere a datelor de descriere a învelișului de sol al Republicii Moldova, determină responsabilitatea şi împuternicirile de ținere a Registrului, precum şi procedura de furnizare şi publicare a informației conținute în Registru.

„Registrul reprezintă totalitatea informației sistematizate despre soluri, care determină locațiunea lor spațială, evaluarea stării de calitate a solului şi/sau proprietățile care evaluează starea calității şi fertilitatea potențială a învelișului de sol. Registrul este sursa de bază a datelor despre soluri, registratorii şi furnizorii de date, ordinii şi setului de date necesare pentru evidență, documentele ce reglementează regulile de înregistrare şi accesul la datele din Registru şi a altor informații de referință propice actualizării și utilizării datelor din Registru”, indică documentul.

Registrul este o resursă informațională de stat, care este sursa oficială de date actualizate pentru evaluarea învelișului de sol. Scopul principal de ținere a Registrului este formarea unei singure surse sistematizate de informație spațială cu privire la evaluarea stării de calitate şi proprietăților solului.

Totodată, registrul este organizat în așa mod încât să asigure simplitatea, eficiența, transparența proceselor de înregistrare și disponibilitatea datelor actualizate, acționând și pentru utilizatori în calitate de catalog al metadatelor despre informația înregistrată, inclusiv la navigarea prin geoportalul tematic pedologic - soluri.md, oferind posibilitatea accesării, actualizării și utilizării ei.

Controlul asupra executării prezentei hotărâri se pune în sarcina autorității administrative responsabile de implementarea politicilor în domeniul relațiilor funciare și monitoringul funciar. Prezenta hotărâre intră în vigoare mâine, odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sursă: www.monitorul.md 

img20009814

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!