ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cadrul legal referitor la controlul averii și intereselor personale ar putea fi modificat

12:51 | 10.12.2020 Categorie: Politică

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Procesul de control al averii și al intereselor personale va putea fi efectuat în decursul a unui an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică. Un proiect de modificare a legislației în acest sens a fost aprobat astăzi de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități și va fi propus spre examinare Legislativului, comunică MOLDPRES.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PSRM și prevede că persoana care a fost supusă controlului va putea contesta actul de constatare în instanța de judecată pentru examinarea acțiunii în contencios administrativ. De asemenea, sancțiunea disciplinară va putea fi aplicată după rămânerea definitivă a actului de constatare, în condițiile legilor speciale care reglementează răspunderea disciplinară.

”Principalele prevederi ale proiectului rezidă în ajustarea termenului în interiorul căruia pot fi efectuate procedurile de control al ANI-ului în perimetrul deținerii mandatului, precum și în termen de un an de la expirarea sau încetarea acestuia. Modificarea propusă instituie termene de prescripție clare pentru aplicarea sancțiunilor pentru constatările realizate. Subsidiar, modificările propuse vin să ajusteze normele procedurale la condițiile legale ale Codului Administrativ”, se menționează în nota informativă a proiectului.

În prezent, termenul prevăzut de legislație este de 3 ani de la expirarea sau încetarea mandatului.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!