ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Actrița Aliona Oleinic își sărbătorește cea de-a 50-a aniversare

15:58 | 10.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. Actrița Teatrului Național ”Satiricus I.L. Caragiale”, Aliona Oleinic, Artistă Emerită, a împlinit astăzi 50 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Alexandru Grecu, a menționat că Aliona Oleinic activează în componența teatrului de la fondarea acestuia, contribuind plenar prin talentul şi măiestria sa la performanțele artistice ale acestui teatru unic în R. Moldova.

”Fiecare rol realizat de actriță are un farmec aparte, ea joacă la fel de inspirat în rolurile de planul doi, precum şi în cele principale, în roluri de o mare încărcătură dramatică, dar şi cele lejere, în ipostaze comice, unde se simte în largul său, improvizând savuros. Personalitatea înzestrată multilateral, cu o factură actoricească deosebită, originală, Aliona Oleinic este sufletul manifestărilor cultural-artistice organizate la nivel municipal şi național. Având şi experiența colaborării cu Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”, Aliona Oleinic este, de asemenea, un regizor înzestrat care a montat cu mult succes spectacole de divertisment şi pentru copii, organizează diverse manifestări artistice în instituțiile de învățământ, contribuind la educarea estetică a tinerei generații, este un bun pedagog. Colaborează fructuos cu postul public de televiziune, a realizat mai multe roluri în spectacole televizate, în emisiuni de divertisment”, a subliniat Alexandru Grecu.

Potrivit sursei citate, în presa periodică şi în revistele de specialitate au apărut mai multe referințe ale criticilor şi cronicarilor de teatru la adresa Alionei Oleinic, care sunt mărturii ale harului actriței şi ale performanțelor ei artistice semnificative.

Aliona Oleinic s-a născut la 10 decembrie 1970 în satul Cupcini, raionul Edineț. În 1987-1992, și-a făcut studiile la Institutul de Stat al Artelor din Chișinău (astăzi - Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), la Catedra arta teatrală, calificarea – actor teatru de păpuși.  Din 1991 este actriță la Teatrul ”Satiricus” (din 2003 – Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale”. În 2005, a fost angajată și  la ”Liceul ”A.I. Cuza” în calitate de profesor de arta teatrală.

A realizat mai mule roluri în teatru: Deanira – ”Hercule” de Fr. Durrenmatt, Julieta – ”Ce e viața omului?” de Arcadii Arkanov, Soția – ”Care-s sălbaticii?” de Iulian Filip, Șobolan – ”Moţoc” după Gr. Ureche, B.P. Hasdeu, C. Negruzzi, V. Alecsandri, Țiganca – ”Căsătorie cu de-a sila” de J.B. Moliere, Ea – ”SRL Moldovanul” de Nicolae Esinencu, Matilda – ”Ciuleandra” de Liviu Rebreanu, Toinette – ”Moliere” de Mihail Bulgakov, Coana Efimiţa – ”Jertfe patriotice” de Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri, Psihiatrul – ”Maestrul şi Margarita” de Mihail Bulgakov ș.a.

Este laureată a mai multe premii teatrale. A efectuat turnee în țară și peste hotare. În 2010, a fost distinsă cu titlul onorific ”Artistă Emerită”.

img20009838

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!