ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Colegiul din Svetlâi, UTA Gagauz-Yeri, este modernizat în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”

09:40 | 11.12.2020 Categorie: Regionale

Chişinău, 11 dec. /MOLDPRES/. Peste 1,63 milioane de euro au fost investiți în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” pentru modernizarea Colegiului Tehnic Agricol din Svetlâi (UTA Gagauz-Yeri), transmite MOLDPRES cu referire la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM).

La prima etapă de implementare a proiectului investițional au fost finalizate lucrările de asamblare și montare a mobilierului într-un cămin al instituției. „În cadrul Proiectului ”Livada Moldovei”, căminul în care vor locui o sută de elevi și profesori ai colegiului, este dotat cu mobilă, mașini de spălat haine, frigidere, aragaze, hote, uscătoare pentru haine și toate uneltele și consumabilele necesare pentru întreținerea curățeniei. Elevii și profesorii colegiului vor putea beneficia de condiții de trai conforme standardelor europene și vor evita să facă naveta zilnică în localități situate la 20 – 25 de km. Costul total al bunurilor procurate este de circa 110 mii de euro”, indică MADRM.

De asemenea, cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei”, la Colegiul din Svetlâi urmează a fi construită o stațiune de procesare a producției horticole și de mentenanță a utilajelor agricole, în incinta căreia vor fi create „Laboratorul de sortare și ambalare a produselor horticole” și „Laboratorul de reparație și mentenanță a utilajului agricol”. „Laboratoarele vor fi dotate cu utilaje, echipamente și accesorii pentru a asigura buna desfășurare a procesului educațional. Este prevăzută înființarea unui lot didactico-demonstrativ de livadă, cu suprafața de trei hectare, achiziționarea de mașini și utilaj horticol pentru prelucrarea și îngrijirea livezii, a unei stații meteo și construcția unui hangar pentru păstrarea tehnicii agricole. Proiectul investițional presupune și plantarea unei fâșii forestiere de protecție ce va combate eroziunea solului și va servi drept poligon didactic”, conform sursei citate.

Conceptul Laboratorului pentru lucrări practice este finalizat, urmând să fie organizate licitațiile de achiziție a bunurilor și serviciilor de construcție, astfel încât proiectul investițional să fie finalizat către sfârșitul anului 2022.

La Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi își fac studiile 500 de elevi, viitori specialiști în agronomie, mecanica agricolă, electrificarea agriculturii și alte domenii. 

În cadrul proiectului ”Livada Moldovei” sunt în desfășurare proiecte investiționale la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Agrară de Stat.

Investițiile sunt realizate în cadrul Proiectului ”Livada Moldovei” inițiat de Guvernul Republicii Moldova și sprijinit de Banca Europeană de Investiții. În cadrul acestuia sunt investite în reabilitarea și dotarea instituțiilor educaționale și de cercetare cu profil horticol circa 12 milioane de euro.

foto: MADRM

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!