ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Folcloristul Andrei Tamazlâcaru își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

08:54 | 13.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 dec. /MOLDPRES/. Compozitorul, etnomuzicologul, dirijorul de cor și folcloristul Andrei Tamazlâcaru, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut pe 13 decembrie 1940 în satul Grăsenii Vechi, raionul Ungheni. A absolvit Școala pedagogică din Călărași (1961) și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (astăzi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea Dirijat Coral (1969).

A fost metodist la Casa de creație populară din Chișinău, profesor la Catedra de folclor a Institutului de Arte „G. Musicescu” și consultant la Societatea corală, ulterior Uniunea Muzicienilor din Moldova.

În 1980 a fondat Ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, căruia, în 1989, i s-a conferit titlul onorific Colectiv Artistic Emerit din Moldova. A inițiat câteva festivaluri folclorice, inclusiv Festivalul cântecului pascal și Festivalul cântecului ostășesc.

Andrei Tamazlâcaru a publicat culegerile „Trandafir bătut la poartă”, „Tăpușele-tăpușele”, ”Răsărit-a, semănat-a”,  „Cântece populare pascale”, „Lui-lui-lui…”, „Spicuța”, „Domnul e lumina”, „Probleme actuale ale Operei”, ”Pe drumuțul dorului”,  „Aprindeți luminile”, Vin’, bădiță, vin’ diseară” ș.a. A cules folclor în mai multe localități din țară și de peste hotare.

În 1997, folcloristului i s-a conferit ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2010 - titlul onorific „Artist al Poporului”. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Este laureat al mai multor premii naționale și internaționale, printre care: Premiul ”Simion Florea Marian” al Academiei Române pentru lucrarea colectivă ”Cât îi Maramureșul” (1993), Premiul ”Inima de Aur” pentru întreaga activitate de valorificare și promovare a folclorului românesc (2008), Premiul Ministerului Educației, Culturii  și Cercetării ”Isidor Burdin” pentru contribuție în domeniul patrimoniului cultural (2013), Premiul pentru dedicație și devotament al Galei Excelenței Muzicale, acordat de Uniunea Muzicienilor din Moldova (2019).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!