ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Situația pandemică din Suedia devine tot mai alarmantă

08:40 | 14.12.2020 Categorie: Externe

Stockholm, 14 dec. /MOLDPRES/. În Suedia, unde sistemul medical este aproape de colaps din cauza pandemiei, capacitatea secțiilor de terapie intensivă se află la limita maximă, iar spitalele încep să rămână fără personal. Medicii sunt epuizați, iar tot mai multe cadre medicale demisionează, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Guvernul a început deja să ceară ajutor de la clinicile private, iar primarul capitalei Stockholm a solicitat intervenția armatei.

Situația este „extrem de tensionată” a spus edilul capitalei Irene Svenonius într-un interviu acordat publicației Dagens Nyheter. Ea a adăugat că angajații din domeniul sănătății sunt suprasolicitați și că este nevoie de mai mult personal medical.

„Există oboseală. Nu putem ignora acest lucru, deci este extrem de important să atragem mai mulți oameni”, a spus ea.

Nu este sigur de unde va veni această capacitate suplimentară. Stockholm a cerut personal medical suplimentar de la forțele armate suedeze, dar nu este clar dacă armata are resursele necesare pentru a ajuta.

Între timp, peste 100 de angajați ai unui spital pentru copii au fost redistribuiți în unități de terapie intensivă, ceea ce înseamnă că copiii care urmau să facă o intervenție chirurgicală non-urgentă vor fi acum obligați să aștepte.

Sâmbătă, Finlanda a declarat că este gata să ajute prin preluarea pacienților suedezi care au nevoie de terapie intensivă. Dar, înainte ca Suedia să apeleze la ajutorul vecinilor săi nordici, va încerca să utilizeze capacitatea disponibilă în zone ale țării mai puțin împovărate, potrivit presei locale.

De la începutul pandemiei, Suedia a refuzat să impună carantină și a mizat pe imunitatea de grup, dar explozia cazurilor de COVID a împins-o până la urmă să impună mai multe restricții. În prezent,  metoda suedeză, lăudată copios luni în șir, este supusă unor critice vehemente în societate și mass-media.

foto: politico.eu

img20009900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!