ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un liceu din Basarabeasca este eficientizat energetic cu susţinerea UE

12:29 | 14.12.2020 Categorie: Regionale

Chișinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Clădirea Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca este eficientizată energetic în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud. În prezent,  se desfășoară lucrări de construcție a acoperișului clădirii, a sistemelor de ventilare și electricitate, lucrări de termoizolare a soclului și construcție a nodurilor sanitare în interiorul instituției, transmite MOLDPRES.

Potrivit ADR Sud, anterior, la liceul din Basarabeasca au fost finalizate lucrările de înlocuire a geamurilor, de montare și punere în funcțiune a sistemului de încălzire. „Astfel, acum când iarna, practic, și-a intrat în drepturi și temperaturile au scăzut simțitor, elevii care își fac studiile și profesorii care își desfășoară activitatea didactică în cadrul liceului „Matei Basarab" au parte de căldură”, conform sursei citate.   

Antreprenorul urmează să efectueze, în perioada imediat următoare, lucrări de termoizolare a soclului la fațada din spatele liceului, precum și de izolare a pereților clădirii, de asigurare cu apă caldă și rece la robinetele din interiorul instituției. În primăvara anului 2021, în cadrul Liceului din Basarabeasca vor fi instalate, ca sursă alternativă de energie, panouri fotovoltaice.

Măsurile de eficiență energetică, care sunt implementate în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab", vor asigura condiții optime pentru activitatea profesională a personalului și studiile elevilor din mai multe localități ale raionului Basarabeasca. Astfel, elevii, profesorii și angajații acestei instituții vor beneficia de confort termic sporit, de asigurare cu apă caldă și rece la robinetele din interiorul școlilor, de ventilare îmbunătățită în sălile de studiu etc.

„Ca urmare a măsurilor de eficiență energetică întreprinse, este prognozat că, anual, consumul normat de energie în instituția de învățământ eficientizată energetic se va diminua, estimativ, cu 30% și emisiile anuale normate de CO2 vor fi reduse, indică ADR Sud.

Măsura investițională "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca" este finanțată de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova", care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei  (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. 

foto: ADR Sud

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!