ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opozantul rus Alexei Navalnîi susţine că FSB a încercat de cel puţin două ori să-l ucidă la ordinul lui Putin

17:57 | 14.12.2020 Categorie: Externe

Berlin, 14 dec. /MOLDPRES/. Disidentul rus Aleksei Navalnîi a declarat luni că o echipă de agenți ai serviciului secret rus FSB (Serviciul Federal de Securitate) a încercat să-l ucidă la ordinul președintelui Vladimir Putin, transmite DPA, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Potrivit unei înregistrări postate pe YouTube de Navalnîi, această echipă a încercat de cel puţin două ori să-l otrăvească cu substanța neurotoxică Noviciok, înainte de incidentul din luna august, când i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care zbura între Tomsk şi Moscova, ulterior fiind transferat la un spital în Germania unde i s-a confirmat otrăvirea cu Noviciok.

Opozantul rus mai susţine ce tentativele precedente de a-l otrăvi au eșuat pentru că echipa de asasini a fost atentă să nu folosească o doză prea mare de otravă, întrucât o moarte instantanee ar fi fost prea ușor de investigat.

Aleksei Navalnîi își sprijină afirmațiile pe înregistrări telefonice şi date ale pasagerilor companiilor aeriene, considerându-le o dovadă a faptului că a fost urmărit de agenții FSB.

Organizaţia jurnaliștilor de investigație Bellingcat, care l-a susținut pe Navalnîi în investigațiile sale, susţine într-o declarație că un membru al grupului presus implicat în ultima tentativă de asasinare a opozantului rus îi raporta direct președintelui Vladimir Putin.

Autorităţile ruse au negat în mod repetat orice implicare în tentativa de asasinare a lui Navalnîi.

Tot cu un agent neurotoxic din grupa Noviciok au fost otrăviți în urmă cu doi ani în Marea Britanie fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia. Ei au supraviețuit, dar un cetățean britanic care a intrat în contact cu respectiva substanță a murit. 

foto: strana.ua

img20009937

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!