ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată datinilor, tradițiilor și obiceiurilor de iarnă a fost deschisă la Biblioteca Națională

11:59 | 15.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziția cu genericul ”Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă ale poporului român”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Veronica Borș, curatorul expoziției, a menționat că scopul acesteia este de a promova valorile culturale, care ne identifică ca neam și ne semnifică în lume și a aduce în vizorul publicului larg documente din fondul BNRM ce conțin descrierea tradițiilor și obiceiurilor de iarnă din folclor, dar și din cercetările folcloriștilor români.

Expoziția cuprinde circa 200 de documente (monografii, dicționare, culegeri de colinde, publicații seriale, cărți poștale), este structurată tematic și are cinci compartimente care includ documente despre tradițiile și obiceiurile calendaristice ale sărbătorilor de iarnă la români; datini etno-folclorice de Crăciun ale poporului român; colinde, cântece de stea, plugușoare, urături, teatrul popular; semănatul, sorcova în prima zi al noului an etc. și introduce vizitatorul în atmosfera deosebită a obiceiurilor specifice acestei perioade.

Potrivit sursei citate, printre documentele expuse se regăsesc: „Datinile și credințele poporului român adunate și așezate în ordine mitologică”, semnată de Elena Niculiță – Voronca, ediție din anul 1903, ”Calendarul Bisericesc”, alcătuit de prof. Constantin N. Tomescu, din anul 1928, ”Calendarul Creștin pe anul bisect 140”, editat de Mitropolia Bucovinei la Cernăuți, „Sărbătorile la români” de Tudor Panfile – un document major despre spiritualitatea tradițională românească, „Datini și tradiții etno – folclorice” de Nicolae Băieșu despre repertoriul sărbătorilor calendaristice de iarnă, cercetând străvechea formă de cultură - Colindatul în ceata bărbătească, care în pofida restricțiilor regimului totalitar a rezistat ș.a.

Expoziția poate fi vizitată până la 10 ianuarie 2021, conform programului de activitate al BNRM, cu respectarea regulilor de evitare a răspândirii infectei cu noul coronavirus.

foto: BNRM

img20009957

img20009957

img20009957

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!