ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria municipiului Chișinău va conserva un mozaic de pe o clădire din capitală

17:58 | 15.12.2020 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Mozaicul maestrului în artă Mihail Burea din strada Negruzzi 2 va fi conservat și amplasat la o adresă nouă, transmite MOLDPRES.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a anunțat astăzi că în urma deciziei proprietarului clădirii de a demola imobilul din strada Negruzzi 2, unde se află mozaicul realizat de artistul moldovean, s-a decis demontarea, păstrarea și conservarea panoului din mozaic pentru a fi amplasat la o adresă nouă.

Lucrările de demontare a mozaicului vor demara în baza proiectului elaborat pe baza schiței preliminare. Mozaicul urmează a fi restaurat în condiții de atelier și amplasat pe noul loc conform unui proiect de execuție, în baza autorizației de construcție ce urmează a fi eliberată pe subiectul dat. Potrivit lui Chironda, este a doua oară când se realizează lucrări de demontare, depozitare, transportare, restaurare și reconstituire a elementelor de mozaic, primul proiect fiind elaborat pentru strămutarea panoului ARTA (din str. Kiev), creat de același artist plastic.

Mihail Burea, Maestru Emerit al Artelor din RSSM, aparține generației de artiști ale căror lucrări datează cu mijlocul anilor cincizeci. Artistul face parte dintr-o pleiadă de maeștri, a căror experiență de viață a fost puternic influențată de cel de-al Doilea Război Mondial. Operele lui au fost şi sunt expuse la expoziții naționale, dar și expoziții din spațiul CSI.

foto: facebook.com/photo/?fbid=3860536200664659&set=a.548473671870945

img20009968

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!