ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

18:11 | 15.12.2020 Categorie: Comunicate

În Republica Moldova a fost lansat „Studiu subregional pentru politici de inovare 2020: Europa de Est si Caucazul de Sud"

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării Anatolie Topală a participat astăzi, 15 decembrie, la evenimentul de lansare în Republica Moldova a publicației „Studiu subregional pentru politici de inovare 2020: Europa de Est si Caucazul de Sud", realizat de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE).

La eveniment au mai participat: Madelene Eichhorn, manager de program, Ambasada Suediei în Republica Moldova; Anders Jönsson, șeful Direcţiei  pentru Dezvoltarea Politicilor Inovaţionale din cadrul Comisiei Economice a Organizaţiei Națiunilor Unite pentru Europa; reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare; Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii;Institutului National de Cercetări Economice etc.

Secretarul general Anatolie Topală a mulțumit Comisiei Economice a Organizaţiei Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), Guvernului Suediei  şi partenerilor de dezvoltare pentru desfășurarea acestui studiu, carecu siguranță va impulsiona activitățile ce țin de procesele inovaţionale în Republica Moldova. „Acest studiu este unul foarte complex și comprehensiv, care reflectă punctele forte și aspectele în care Republica Moldova a realizat unele succese pe plan inovațional, evidențiind, totodată, lacunele legislative și domeniile de intervenție, venind cu recomandări relevante pentru depășirea deficiențelor și îmbunătățirea instrumentelor și proceselor de inovare," – a subliniat oficialul.

În context, secretarul general a vorbit despre principalele provocări cu care se confruntă domeniile cercetării și inovării în Republica Moldova și anume: necesitatea sporirii investițiilor publice și private în proiectele de cercetare și inovare; consolidarea legăturilor dintre cercetare și mediul de afaceri, sporirea sinergiilor dintre business și cercetare, care să ducă la  creșterea comercializării rezultatelor cercetărilor; consolidarea capitalului uman competitiv antrenat în proiectele de cercetare și inovare etc.

Recomandările Studiului subregional al politicilor de inovare pentru Republica Moldova includ: completarea lacunelor legislative prin consolidarea reglementărilor legale și normative privind  inovarea; dezvoltarea mixului de politici care să susțină legăturile dintre industrie și cercetare, să includă măsuri de politici pentru stimularea mobilității dintre industrie și știință, cum ar fi concedii sabatice pentru profesori sau programe comune de formare profesională; stimularea admiterilor la învățământul superior în domeniile Științe, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM) și disciplinele conexe și extinderea instrumentelor de finanțare a carierei, cum ar fi burse de excelență și mobilitate sau burse profesionale; adoptarea unui sistem de monitorizare și evaluare a politicilor, instituirea unei autorități guvernamentale responsabile de politicile de inovare etc.

Menționăm că, la moment UNECE în parteneriat cu MECC, desfășoară proiectul „Perspectivele de dezvoltare subregională a politicilor de inovare" în Republica Moldova, care va completa concluziile și recomandările din Studiului subregional al politicilor de inovare și va contribui la consolidarea capacităților de dezvoltare a activităților de inovare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!