ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Expert economic: „Bugetul municipiului Chișinău pentru 2021 este „cel mai ambițios buget din istoria capitalei”

12:13 | 16.12.2020 Categorie: Economie

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2021 este „cel mai ambițios buget din istoria capitalei”, care „rupe paradigma de până în prezent a construcției bugetare”, susține expertul Veaceslav Ioniță, transmite MOLDPRES.

Expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” afirmă că bugetul municipiului Chișinău pentru anul 2021 se deosebește de toate celelalte bugete aprobate și executate prin cheltuielile planificate, deficitul înregistrat, împrumuturile pentru dezvoltare și programul investițional.

Potrivit lui Ioniță, o deosebire esențială a bugetului municipiului Chișinău pentru anul 2021 este majorarea cu 1,3 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare. ”Este cea mai mare creștere planificată din istoria capitalei, de 2,4 ori mai mult decât cele mai mari creșteri înregistrate în ultimii doi ani”, a remarcat expertul.

O altă diferență observată de expertul economic ține de deficitul bugetar. „Pentru 2021, cheltuielile bugetare se planifică cu aproape 22% mai mari decât veniturile bugetare”, a spus Ioniță.

Conform lui Veaceslav Ioniță, în acest moment asistăm la o nouă etapă de dezvoltare locală în Republica Moldova: împrumuturi de dezvoltare. 

„Este cel mai ambițios și mare program de împrumuturi care a fost votat vreo dată de către autoritățile municipale. Dacă va reuși să realizeze acest buget ambițios, atunci Primăria capitalei în 2021 deschide o nouă etapă de formare a bugetelor locale, bazate pe împrumuturi de dezvoltare. Anume împrumuturile pentru dezvoltare sunt cheia succesului și mecanismele prin care s-au dezvoltat orașele moderne. În acest context nou, apare necesitatea stringentă de a dezvolta în Republica Moldova noi instrumente financiare, cum ar fi obligațiunile municipale”, a explicat Veaceslav Ioniță.

Proiectul de buget pe anul 2021 al municipiului Chișinău prevede venituri în sumă de 4,66 miliarde de lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2,64 miliarde lei și cheltuieli în sumă de 5,95 miliarde de lei. Deficitul preconizat este de 1,28 miliarde de lei.

„Deficitul este datorat proiectelor pe care le vom implementa, procurării autobuzelor și extinderea a două străzi”, a argumentat anterior primarul capitalei Ion Ceban. În același timp, edilul a spus că deficitul va fi acoperit din taxele municipale, de unde vor fi încasate peste o sută de milioane de lei, dar și alte activități municipale.

foto: facebook.com/Ion.Ceban.public/photos

img20009991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!